Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Mátyás Noémi Csengersimán él családjával, Szatmárnémetibe ingázik és a Borókagyökér Egyesület tagja, mely nagyban hozzásegítette a kézműves szakma elsajátításában,

mely 2015. óta már nem csak szabadidőstevékenység, hanem szakma is.

Noémi nyolc évet dolgozott ékszerüzletben, viszont már gyerekkora óta vonzzák a kövek: sohasem a giccses szuvenírek érdekelték, inkább kavicsokat vitt haza magával, melyekről több év távlatából is tudja honnan származnak. Az ékszerüzletben való munka során tanult a kövek és kristályok hatásairól, látott ékszereket, melyekről úgy gondolta ő is el tudná készíteni, és bele is vágott. Első lépésként csupán saját használatra készített medálokat, fülbevalókat, majd nagyobb tételben az érdeklődők számára is elérhetővé tette ezeket az ékszereket. Békéscsabán ötvöstanfolyamon vett részt, most a zománcozás technikáját tanulja, melyhez elengedhetetlen egy kemence. Ugyan még bizonyos felszerelések hiányoznak, és a zománcozás technikájának elsajátítása egy hosszú folyamat, a csengersimai saját műhelyének kialakítása egy fontos lépés volt számára. 

Az ékszereket féldrágakövekből készíti, ezüsttel futtatott rézdróttal, egyszerű rézdróttal, gyöngyökkel vagy zsinórral kombinálja. A Borókagyökér Egyesület által nem csupán saját pályájának kialakítására van lehetősége, hanem különböző gyerekfoglalkozásokon és –táborokban való részvételre, valamint egyéb rendezvényekre, melyek akár felnőtteket is megszólítanak. A környék iskolái gyakran választják az egyesület kézműves foglalkozásait az Iskola Másként időszakban a diákok számára. 

Az alkotás közbeni lelkiállapot kifejezetten fontos szerepet játszik számára, ugyanis a folyamat során egy darab az alkotóból is belekerül a végtermékbe, ezáltal nyeri el egyediségét, így ha a lelkiállapot vagy hangulat nem támogatja meg közben, a folyamat átmehet szériagyártásba. Emellett fontos terápiás szerepet is betölthet. Nem csupán a folyamat, de ezesetben a köveknek is hatásuk van az emberre, szerepük van, és gyakran nem mi választjuk a követ, hanem a kő választ minket. Volt rá példa, hogy érdeklődők épp olyan kőre vagy kristályra mutattak rá, mely mint kiderült épp szükséges volt az életükben.

Noémi termékeit többségében a környék kistermelői vásárain lehet megtalálni, olykor Nagyváradon vagy Temesváron, bár arra is volt már példa, hogy Kolozsvárig vitte őket, valamint a Produs Sătmărean / Szatmári Termék nevű Facebook oldalon, melyen a más kistermelőik is megtalálhatók. 

Fotó: https://www.facebook.com/produssatmarean 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...