Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Nezezon Enikő az Aranykapu Kulturális Egyesület egyik alapítója, nemezművesként különböző használati nemeztárgyakat és termékeket készít és nem mellesleg kézműves foglalkozásokat tart gyerekek számára,

akik érdekeltek a hagyományőrzés és népi kultúra elsajátításával kapcsolatban. Hosszú munka eredményeként a Fonó-Házban heti rendszerességgel, több csoportban vesznek részt diákok hagyományörző és művészeti foglalkozásokon.

Enikő néprajz szakot végzett, majd az ezt követő gyermekvárás meghatározta a világról való elgondolását: más anyákkal együtt szerették volna, hogy elsősorban a gyerekeik varázslatosabb, egészségesebb, természetközelibb és emberibb világban nőhetnének fel. Ezt az elgondolást követte egy családias hangulatú közeg kialakítása, mely a népi kultúra ápolására helyezte a hangsúlyt, illetve ennek értékeit probálta a jelenkori, modern életbe átmenteni. 

Gyerekkora óta szeretett a saját kezével létrehozni dolgokat, alkotni és a családjában is generációkon keresztül jelen volt a művészet, az alkotás. Elsőként a festészettel és rajzzal ismerkedett, viszont textil és iparművészeti irányokkal is kacérkodott. Az elméleti néprajz és irodalom mellett megmaradt az agyagozás, szobrászat és a kosárfonás mint nagy szerelem, melynek elsajátítása többek között egykori osztályfőnökének is köszönhető. Az egyetemi évek után egy magyarországi kézműves szakiskolával kerül kapcsolatba. Ez a találkozás egészen  átalakította az életét: kosárfonást szeretett volna tanulni, de ott beteltek a helyek, s hogy ne veszitse el a kapcsolatot az iskolával, gondolta, kipróbálja mi is ez a „vizes pacsmagolás”, amit nemezelésnek neveznek. Hazaérkezett. Ez a világ lett az övé igazán.

Bár saját műhelye nemrég készült el, melyben készítgeti nemeztermékeit a nemezművességet viszont 15 éve a Fonó-Házban tanítja. 

Prioritása a szakma tanítása, mely során az élményt lehet tovább adni, nem csupán szakmát. Ebből kifolyólag termékei is változnak, ugyanis ezek az alkotómunka idejétől is függnek: nemezékszereket gyárt most többségben, de papucsot, kesztyűt, sapkát is készít,  játékokat is, takarókat, párnákat, sok mindent megrendelésre. 

Enikő számára ez több mint hobbi, inkább hivatás vagy életforma. Aranykapu Kulturális Egyesület a népi kultúrának az átadásával foglalkozik, ezt a Fonó-Házban folyó rendszeres foglalkozásokon kívül nyári táborokban valósítják meg. Ilyenkor mikroközösségekben dolgoznak a gyerekekkel a minőségi munka érdekében, mely mind a gyerekek, mind az oktatók számára élvezetesebb. Olyan technikákat tanítanak, melyeknek a magyar kultúrában szerves múltjuk van, az utóbbi években viszont nyitottak a különböző művészeti irányok felé, valamint a mindennapi élet feladatait is megmutatják, mint a kertészkedés, sütés-főzés, melyek az időhiány miatt kimaradnak az iskolai oktatásból.

A hagyományos nemezeléssel elkészített termékei a főbb erdélyi illetve partiumi kézműves vásárokban találhatóak meg, valamint Enikő NemezEnkő nevezetű oldalán.

https://www.facebook.com/NemezEnk%C5%91-996585367101994 

Fotó: https://www.facebook.com/produssatmarean 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...