Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Drávaszög természetföldrajzának meghatározó eleme, a síkságból kiemelkedő Báni-hegy, vagy más nevén Vörösmarti löszhát. A közel 250 méter magas domb lankáit az emberek évezredek óta művelik. 

Az viszont kevésbé köztudott, hogy a Báni-hegy lankáin a klasszikus mezőgazdasági növények és a helyiek legfőbb terméke, a szőlő mellett más, több éves kultúrákat is termesztenek. A különböző gyümölcsfélék mellett a löszháton az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak az olyan csonthéjasok is, mint például a mandula vagy a mogyoró. Utóbbi az elmúlt húsz évben különösen népszerűvé vált, hiszen a mediterrán térségben őshonos növénynek hasonlóak az igényei, mint a szőlőnek. Éppen ezért évről évre egyre nő a mogyoróval telepített földterületek nagysága a régióban és nem valószínű, hogy ez a tendencia a közeljövőben megváltozna. Ennek legfőbb oka, hogy a népszerű csonthéjas termesztése viszonylag kevés ráfordított munkát igényel, ráadásul szép haszonnal is kecsegtet. Mindezek mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az összes megtermelt mennyiség iránt van kereslet, ugyanis a világ piacvezető mogyorókrém-gyártó vállalata minden szemet felvásárol. Természetesen, aki megkívánja a ropogós Báni-hegyi mogyorót, az a biztos felvásárló ellenére is könnyen be tudja szerezni a finom csemegét. Ugyanis tisztított állapotban, előre csomagolva fellelhető a legtöbb horvátországi áruházán polcán is. A drávaszögi lankákon a legtöbben római típusú mogyorót termelnek, de a gazdák körében nagyon népszerű az isztriai is, hiszen az sokkal ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben, ráadásul bő termést is hoz. Egyetlen probléma vele, hogy aprószemű, ezért megfelelő gépesítés nélkül betakarítása nagyon aprólékos munka. A legnagyobb ültetvények a Hercegszőlősi járáshoz tartozó Kő település határában vannak, itt közel 100 hektáron termelik a szóban forgó kemény magokat, de egyre több az ültetvény Vörösmarton, Csúzán és Pélmonostoron is.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...