Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Beszélgetés Barta László beregsomi lovas gazdával

Barta László beregsomi lovas gazda már 12 éves korától járt édesapjával fuvarozni, majd amikor hazakerült a katonaságtól,

megvette első lovait, s azóta folyamatosan tart lovakat. Érdemes megemlíteni, hogy édesapja megannyi honfitársával a helyi kolhoznak dolgozott a saját lovaival. A második világháborút követően ugyanis elkobozták a lovakat is, s a lovas gazdáknak nem volt szívük végignézni, hogy szeretett lovaikat szedett-vedett paprikajancsik hajkurásszák.

– Ha bárki úgy gondolja, hogy mától nem tud lovak nélkül élni, mivel számoljon, mennyibe kerül jelenleg a lótartás?

– Először is fontos leszögezni, hogy itt nincs nyaralás, szabadság. Nap mint nap gondoskodni kell az állatokról, tisztán kell őket tartani, etetni kell őket stb. A ló legfontosabb eledele a zab. Én mindennap adok nekik egy-egy vödörrel, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt két lóra számítva kb. két zsák (50-60kg) zab fogy el. Téli hónapokban napi két bála (50kg) szénával is számolni kell. Ezenkívül egy kifejlett, jó küllemű ló ára elérheti az 1500-2000 dollárt is.  Jó, ha mindennap befogjuk a lovakat, s megjáratjuk őket, ellenkező esetben emésztési problémáik jelentkezhetnek, eltunyulnak.

–  Vannak más betegségek is?

– Persze, gyakori betegség a lovaknál a kólika, lógripp, lépfene ... Egy jó gazda már a ló nézéséből is látja, hogy beteg-e az állat, rengeteg árulkodó jel utal arra, hogy egy ló beteg. A legtöbb betegséget kis odafigyeléssel meg lehet előzni. Például tilos a felhevült állattal hideg vizet itatni, de szintén egészségtelen a rossz minőségű, poros, penészes széna.

– Előkerül még néha az eke, borona?

– Már nem, úgy 8-10 éve még jártunk szántani, emlékszem, két hétig is dolgoztunk tavasszal Dávidházán. Mostanra legfeljebb a krumplit töltjük fel vagy vájjuk ki. Itt a faluban 15 gazdának is volt lova, mára jó, ha négyen maradtunk. A technika fejlődésével sokan eladták lovaikat, csak az igazán lelkes gazdák tartottak ki állataik mellett.

Barta László arról is mesélt, hogy lovai vasalását maga végzi, hiszen abban a szerencsés helyzetben van, hogy felmenői között kovács is volt, így volt kitől ellesni a mesterséget. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy Kárpátalján a Szolyvai járásban és a hegyek környékén tartanak még komoly lovakat, például egyik ismerőse nemrég 5000 dollár értékben vásárolt egy francia hidegvérű mént. Kárpátalján a lovászok ismerik egymást, jó kapcsolatot ápolnak. Laci bácsi szinte mindig kancákat tartott, mert érdekelte, hogyan tud egyre jobb küllemű lovakat tenyészteni. Reméljük, még sok szép csikó kerül ki a keze közül, s lesz kinek tudását átadnia.

Tóth János

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...