A pörkölt, a paprikással és a gulyással együtt a magyarok nagy hagyományú nemzeti ételei közé tartozik. Mindhárom eredetileg az alföldi pásztorok ízletes, de egyszerű ételeként született,
és tartjuk azóta is számon. A paprikával készült és a magyarországi gasztronómiában tipikusnak tekinthető pörkölt ismertsége és népszerűsége az Alföldön megrekedt és nem terjedt tovább a legközvetlenebb magyar területek kivételével.
Törökfalu, más néven Utrina a Tisza parti Ada községhez tartozik. Újabb keletű település, a 20. század közepén, a tagosítás következtében nyerte el mai formáját, előtte tanyaközpont volt. Törökfalu szinte teljesen magyarlakta helység, lélekszáma ma körülbelül 1000 főt számlál.
A település egyik sajátos étele a kakaspörkölt. Homolya Piroska és a tulajdonában lévő híres Nyárfa vendéglő, mindenekelőtt kakaspörköltjéről volt nevezetes. Emlegették is, sőt, még ma is emlegetik „a Piri néni kakaspörköltjét”, de nem csak a falubeliek, hanem azok, akik Adáról, Zentáról, vagy akár még Topolyáról is ezért – na, meg a jó hangulatért – utaztak Törökfaluba. A Nyárfa vendéglő már régóta nem működik, és sajnálatos módon Piri néni sincs már közöttünk, de a kakaspörkölt hagyománya megmaradt Törökfalun.
A kakasokat körülbelül kétéves korukig nevelik, azután jellemzően selejtezik őket, majd általában a konyhában végzik. A kakas húsa azonban ennyi idős korára meglehetősen keménnyé, rostossá válik, így a baromfihúsokra leginkább jellemző sütési célokra nem alkalmas. Ettől függetlenül azonban kivételesen ízletes levesek, pörköltfélék és párolt húsok készíthetők belőle, nem beszélve az olyan kuriózumokról, melyekért sok ínyenc valósággal rajong: a kakastaréj pörköltje és a kakastöke pörkölt.
A kenyérszentelő ünnepség alkalmával – minden év július utolsó vasárnapján –, kakaspörköltfőző versenyt tartanak a falu központjában, a szabadtéri színpadnál rotyognak a bográcsok. A versenyzők baráti hangulatban, szórakozva főzik meg a kakaspaprikást, majd az elkészített ételeket arra avatott szakmai bizottság értékeli és díjazza. A hagyományos ízek mellett a mulatozás és a baráti jókedv a teszi szebbé és látogatottabbá a rendezvényt. A helyiek fontosnak tartják, hogy Homolya Piroska, és híres kakaspörköltje továbbra is kiemelt helyen szerepeljen, és jellegzetessége legyen a falunak, nem felejtkezve meg arról, hogy a kakaspörköltfőző versenynek jelentős közösségmegtartó ereje van, ezért minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
Képek forrása: Vajdasági Magyar Értéktár: www.ertektar.rs
Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.