Kopács a halászfalu mára már elveszítette halászfalu jellegét, és a turizmus felé fordult. Megőrizte viszont tradicionális halételeit, amelyek Kopácsot, a Kopácsi Nemzeti Park melletti falut még vonzóbb desztinációvá teszik.
Gasztronómiai különlegességei közé tartozik a halászlé, a rántott békecomb, amely helyben tenyésztett békából készül, és a csiptetősponty is.
A csiptetősponty egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon ízletes, tápláló és egészséges étel. Több évszázados étel, amely a halászhagyományokhoz köthető. Amíg a Kopácsi Rét nem lett nemzetvédelmi terület, addig az egész falu a halászatból élt. A folytonos munka, a halállomány folyamatos nyomon követése pedig megkövetelte a minél egyszerűbb halételek elkészítését. A hal tehát az itt élők legfőbb élelmét képezte.
A helyieknél már hagyomány, hogy a férfiak készítik a csiptetőspontyot, hiszen a szabadban kell sütni nyílt lángon, és előkészületeket is igényel. A tükörpontyot meg kell tisztítani a pikkelyektől, ki kell belezni, kopoltyúját és keserűfogát el kell távolítani. Fontos, hogy a deréknál kell felvágni, gerincét pedig el kell távolítani, így a fogyasztás során nem kell fokozottan figyelni a halszálkára, hiszen annak nagy részét ilyen módon eltávolíthatjuk. Ezután csak be kell sózni és mindenféle további fűszer nélkül készen áll a sütésre. A sütéshez nyílt láng szükséges, a tűz mellé pedig egy lekérgezett fűzfaágat szúrnak a földbe, melyet félbehasítanak, így a pontyot, mint csiptetőbe belehelyezik. A sütés folyamata igen látványos. A pontyot addig sütik, míg aranybarnára nem sül. Fontos, hogy a láng közvetlenül nem érheti, lassú tűzön kell sütni, így a hal saját zsírjában sül, húsa pedig puha és omlós lesz. A folyamat végén bekenik paprikával, pontosabban aprópaprikás zsírral. A hosszú sütési folyamat eredménye pedig omlós, gyengén füstös, elképesztően finom, fehérjében gazdag különlegesség. Tálalása egyszerű, kenyérrel és hagymával ajánlott fogyasztani.
A Kopácsi éttermekben bárki megcsodálhatja a csiptetősponty elkészítésének igen látványos módját, és megkóstolhatják ezt a kopácsi finomságot. Ilyen éttermek a Zöld Béka és a Kormorán étterem.
A Csiptetősponty jelenleg része a Külhoni Magyar Értéktárnak, valamint a TasteAtlas nemzetközi ételenciklopédiájának is.
Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.