Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Aki járt már a Drávaszögben, vagy hallott már róla tudja jól, hogy milyen sokoldalú vidék. Minden fellelhető benne, és minden megterem. Amikor pedig a minőségi összetevőket kombináljuk maradandó születik.

Halászfalvaink, borvidékeink és termőföldjeink pedig alkalmasak arra, hogy egyre több embert csábítsanak a vidékünkre.

    Gasztronómiánkat pedig szintén a sokoldalúság jellemzi. A Duna és a Dráva bőségesen ellátja folyami halakkal az itt élőket, még a kiváló termőföldek minőségi hozzávalókat biztosítanak a halas ételekhez. Az egyik legnépszerűbb- és a turisták által is igen kedvelt étel a halászlé, amely a helyi nyelvezetben a halpaprikás nevet viseli.

A drávaszögi halpaprikás receptje háztartásonként változik, azonban az alapok megegyeznek. Nálunk ez főleg pontyból készül, és leggyakrabban harcsával keverik, de ez nincs kőbe vésve, sokszor tesznek csukát, vagy más vadhalat a ponty mellé. A másik fontos összetevője a jó minőségű fűszerpaprika, melyben vidékünk bővelkedik, így a halpaprikásunk sikeressége is részben ebben rejlik. Apróra vágott, vagy reszelt vöröshagyma kell még hozzá, ízesítéshez pedig sót, és kizárólag házilag készített paradicsom befőttet használnak. Van, aki a reszelt, van, aki az apróra vágott hagymára esküszik, ízlés kérdése. A reszelt, vagy apróra vágott hagymát az előre besózott hússal együtt bográcsban a fával táplált lángra teszik. Így főzik egészen addig, amíg a víz forrni nem kezd. Miután beindul a forrás beleteszik az erős- és az édes fűszerpaprikát, és beleöntik a kellő mennyiségű paradicsomlevet. Körülbelül fél óra múlva kész is a halászlé. Nagyon kell figyelni arra, hogy a húst ne főzzük túl, ne essen szét, hiszen nálunk nem divat a passzírozás, így az elkészült étel tálalva is igen mutatós. A drávaszögi halpaprikást csak a bátrabbaknak ajánlom, mivel hagyományosan csípősre készítik a helyiek, azonban, ha valaki nem szereti az erős ételeket, érdemes erről időben szólni a házigazdának.

       Minden drávaszögi étteremben megtalálható a halpaprikás a kínálatban. Minőségi halpaprikást azonban csak magyar falvainkban lehet kapni. Csúzán a Kovács Csárdában, a Piros Csizma étterem- és panzióban, Várdaróczon a Darócz étteremben és a Citadella étteremben garantáltan ízletes és hagyományos halpaprikást ehetnek az érdeklődők. A kopácsi éttermekben pedig a halpaprikás mellett más különlegességeket is megkóstolhatnak a látogatók, mint például a rántott békacombokat.

Támogatóink:

Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...