Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A fazekasság egy olyan mesterség, amely iránt a 21. században egyre kevesebben érdeklődnek. Az elmúlt századokban az egyik legfontosabb mesterségnek számított, nagyon sokan keresték ezzel meg a mindennapi kenyerüket.

A modern kor vívmányainak tulajdoníthatóan azonban az asztalos foglalkozást felváltotta a gyári sorozatgyártás, az agyag edényeket, tárolókat pedig az üveg és a műanyag edények és tárolók.

     Sokan azonban még mindig űzik az fazekas mesterséget. Fontosnak találják az alkotást, amit ez a mesterség biztosít nekik, hiszen ebben a szakmában nem létezik két teljesen egyforma termék, minden egyes termék egy kicsit egyedi. Ma tehát inkább kulturális és hagyományápoló jelleggel végzik ezt a mesterséget. Mondhatni elsődlegesen nem használati tárgyakat, sokkal inkább művészi dekorációkat termelnek a 21. század fazekasai. 

     A pélmonostori Asztalos Dániel is azon kevesek közé tartozik, akinek fontos a fazekas hagyomány tovább élése. Több mint 20 éve él szenvedélyének. Pélmonostoron és Csúzán egyaránt alkot. Főleg sütő- és főző edényeket, bögréket vázákat gyárt, azonban különféle dísztárgyak is megtalálhatóak a kínálatában. A gyártáson kívül pedig más módon is szeretné feléleszteni a fazekas mesterséget, ennek értelmében pedig műhelyfoglalkozásokat is tart, amely keretein belül az ő útmutatásaival bárki elmerülhet a fazekas szakma rejtelmeiben. A műhely során pedig a résztvevőknek minimális nevezési díj ellenében lehetőségük nyílik megismerkedni a korongozás alapjaival. Kedvük szerint bögrét, üveget, tányért készíthetnek, melyet végül ki is festhetnek, kedvükre díszíthetnek. A foglalkozás végén pedig a tárgyakat kisütik, és készítőjük haza is viheti azokat. A fazekasműhely 2 órát vesz igénybe, ami idő alatt mindenki eldöntheti szeretne e jobban elmerülni a szakma mélységeiben, vagy esetleg nem neki való a fazekas mesterség.

     Érdemes meglátogatni Dánielt a fazekasmestert, hiszen a műhelyszolgáltatás, a sok műalkotás mellett, amelyek közül az érdeklődő kedvére válogathat alacsony áron, a Csúzai műhely meglátogatása is egy különleges élmény, hiszen egy felújított malomépületről van szó, amely egy sajátos hangulatot kölcsönöz az alkotni vágyók és az alkotásra vágyó érdeklődőknek egyaránt. A malomépületbe belépve pedig lehetőségünk nyílik hosszú időre elmerülni a szebbnél szebb művészi alkotások tengerében.

Támogatóink:

Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...