Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A 21. századi Európa szerte az egyre inkább javuló életkörülményeknek köszönhetően egyre több ember tud több pénzt fordítani egészséges hozzávalók beszerzésére, így egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészséges étkezésre.

Ez Horvátországban sincs máskép. Ezt az igényt az alsó-baranyai magyar gazdák is felismerték, és egyre többen térnek át olyan termékek termelésére, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az egészséges étkezéshez, vagy bizonyítottan hasznosak egyes megbetegedések elkerülése vagy gyógyítása szempontjából.

     A vörösmarti Toldi család is felismerte ezt a lehetőséget és egy olyan termék előállításához kezdtek hozzá, amely akkor még nagyon kevés háztartásban volt megtalálható a környékünkön. Mint a helyi gazdák nagy része a Toldi család is azelőtt gabonatermesztéssel foglalkozott, azonban a konkurens termelők és bizonytalan felvásárlás miatt a gabonatermelés kockázatos. Az olajtök termelésbe először 2014-ben vágtak bele. Környékünkön ez egy ismeretlen dolog volt, azonban akkor Ausztriában már komoly népszerűségnek örvendett a termék. Toldiék is Ausztriában ismerkedtek meg először az olajtökkel és a magjából származó olajjal. A drávaszögi talaj pedig mindennek kedvez, nem volt ez másként az olajtök esetében sem, amely már első évben is szép termést produkált. Az elején a magot még nem dolgozták fel, csak értékesítették. Idővel viszont ahogy nőtt a termelés rájöttek arra, hogy a kész olaj értékesítése sokkal nagyobb hasznot hoz, és a felvásárlóktól is kevésbé függenek, hiszen a tökmagolaj sokáig tárolható. A tökmagolajat eleinte nehéz volt helyben értékesíteni, így egy részét külföldre adták el. Mára viszont a kereslet már akkora, hogy nem győzik hozzá igazítani a termelést, hiszen az emberek minél jobban tisztában vannak a tökmagolaj előnyeivel.

     Tudni kell, hogy a tökmagolajnak magas a telítetlenzsírsav tartalma, és tartalmaz E és A vitamint. Fogyasztása ajánlott azoknak, akik hajlamosak prosztata problémákra, szív- és érrendszeri megbetegedésük van, vagy daganatos betegségük.

     Aki tehát teheti, annak érdemes a tökmagolajat bevinni az étkezéseibe, hiszen nagyon egészséges. Az ára kicsit magas, azonban mindenképpen megéri a ráfordítást. A Toldi család termékére óriási a kereslet, így gyakran hamarabb elfogy a kelleténél, azonban egy kis szerencsével a Pélmonostori piacon, vagy a Toldi család vörösmarti házánál hozzá tudnak jutni a termékhez.

Támogatóink:

Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...