Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Alsó Baranyában a történelem során, kezdve a török hódoltsági időktől egészen a délszláv háborúig sokféle népcsoport megfordult. A magyarság már évszázadok óta töretlenül jelen van, azonban az itt élő magyarok éltek együtt már törökökkel,

németekkel, szlávokkal (szerbekkel, horvátokkal, bosnyákokkal). Az együttélés gyakran volt kikényszerített, sokszor okozott szenvedést az itteni magyaroknak. Azonban ez az együttélés nem csak negatívumokkal jár. Hiszen egy átlagos drávaszögi magyar szakácskönyvben egyaránt szerepelnek török, szláv, német és magyar ételek. Ennek ismeretében pedig bizonyosan kijelenthetjük, hogy mindenből a legjobbat őrizték meg őseink, így aki sokszínű ízvilágra vágyik es nagy választékra az a drávaszögi konyhát imádni fogja.

     A cseváp, vagy másnéven csevápcsicsi, Magyarországon gyakran tévesen használt nevén csevápcsicsa, a délszláv országok egyik legkedveltebb és legismertebb étele. Minden volt jugoszláv tagállamban megtalálható, azonban ízvilágban eltérő lehet. Maga az étel török eredetű. Az alsó-délszláv régiók sokkal tovább voltak török megszállás alatt, mint Magyarország, így ők sokkal több mindent vettek át a törököktől, mint mi, akik északabbra élünk, ilyen például az Iszlám vallás is, amely délen nagyon el van terjedve. A cseváp tehát délről érkezett régiónkba, azonban mára már szerves részét képezi az étrendünknek. 

     A cseváp elkészítésének módja régiónként eltér. A délvidéki cseváp lehetőleg 3 féle húsból áll, főleg marhából, amelyhez birka és bárányhúst tesznek lehetőleg 3:1:1 arányban. A húst ledarálják és megsózzák, megborsozzák. Kis vízben megfőzött darált foghagymát tesznek hozzá, majd legalább egy napig tárolják hűtőben érlelési célból. Ezután a húshoz szódabikarbónát tesznek és még egyszer jól megkeverik a húst. Ezután henger alakúra gyúrják azt, majd erős tűzön rostélyon sütik meg. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl a húst, a cseváp belsejének enyhén rózsaszínűnek kell lennie. Tálalása viszonylag egyszerű, a cseváp zsírjában pirított lepényben kell tálalni, és apróra vágott hagymával, tejföllel, túróval fogyasztják.

     A csevápot minden drávaszögi magyar és nem magyar étteremben meglelhetik az érdeklődők. Ha pedig biztosan minőségi csevápra vágynak keressék fel a Csúzai Kovács Csárdát vagy a szintén csúzai Piros Csizma éttermet, vagy a Daróczi Darócz Éttermet, esetleg a szintén daróczi Citadella éttermet.

Támogatóink:

Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...