Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Nagypiszince egy horvátországi falu, amelyben szórványmagyarok élnek. A település a magyar határhoz közel helyezkedik el, és Horvátország leghosszabb falujaként tartsák számon.

Az ott élő magyarság pedig az utóbbi években aktív közösséggé kovácsolódva próbálja lelassítani a horvátországi magyarság köreiben egyre inkább jelentkező asszimilációs folyamatokat. Nagypiszince lakosainak nehéz az itthon való boldogulás, hiszen a falu földrajzi elhelyezkedése miatt kevés a munkalehetőség, nagyváros pedig nincs a közvetlen közelében, így sok fiatal kényszerül a jobb élet reményében elköltözni innen.

     Vannak azonban találékony fiatalok, akik a korral haladva, az innovációkat, valamint a piaci réseket, újonnan kialakult trendeket felismerve igyekeznek saját vállalkozásuk révén helyben boldogulni. Páli Fredi is egy ilyen vállalkozó, aki a település adottságait kihasználva próbált olyan terméket termelni, amely termesztésére kevesen vállalkoztak a vidéken. Ilyen termék a fekete berkenye, vagy ahogyan helyben nevezik arónia. Páli Fredi gyümölcsészettel foglalkozik. Jó pár éve már annak, hogy hallott a fekete berkenye egészégre gyakorolt pozitív hatásairól és úgy döntött, hogy jómaga is megpróbálkozik annak termesztésével. Először csak kiegészítő jövedelemként tekintett a fekete berkenyére. Fredi elmondása szerint az elején nagyon sok volt vele a dolog, mivel a szüretet kézzel végezték, így az nagyon pénz- és időigényes volt. Miután azonban sikerült egy szüretelő gépet is beszerezni a fekete berkenye a család legfőbb pénzforrásává nőtte ki magát. Mára már nem csak termesztéssel foglalkozik Fredi, hanem a termékei feldolgozásával is. Az „arónia” mellett már más gyümölcsöket is préselnek, igyekeznek minden általuk megtermelt minőségi termést feldolgozni és gyümölcslé formájában értékesíteni azokat. 

     A fekete berkenye jótékony hatásairól egyre többet olvashat az ember. Antioxidáns tartalma igen magas. Termése kis lila színű gömb alakú bogyó, amely rendszeres fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést, segít a krónikus betegségek, mint a rák, a Parkinson-kór, bronchitis kialakulásának megelőzésében. Mindezek mellett pedig kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre is. Nem véletlen tehát, hogy az egyik legegészségesebb növényként tartsák számon. Íze nem mindenkinek kellemes, mert termése fanyar és savanykás. Ezért inkább lé formájában értékesítik. Hogy az ízét feljavítsák sokan Páli Fredihez hasonlóan más gyümölcsöt is tesznek hozzá. 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...