Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A drávaszögi Csúza sok mindenről ismert. Itt készítik a Kárpát-medence legjobb újborát, itt főzik a vidék legjobb halászlevét, de a faluban működő kulen készítő kisiparos is országos hírnévre tett szert.

Kevesen tudják, de Csúzán tevékenykedik egy kézműves lekvárkészítő, Hordósi Anikó is, akinek a készítményei igazi különlegességnek számítanak a piacon. A szóban forgó gazdaság 2001-ben kezdte meg működését, sokáig viszont csak gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A fordulópont 2017-ben jött el, ebben az évben ugyanis annyi szilva termett az ültetvényeken, hogy lehetetlen volt eladni. Annak érdekében, hogy ne vesszen kárba a felesleg úgy döntöttek lekvárt készítenek belőle. Hordósiék hamar ráeszméltek, hogy egy piaci rést találtak, hiszen egészen addig a környéken senki sem készített nagyobb mennyiségű, házi lekvárt. A kezdeti háromszáz üveg szilvalekvárt pár hónap alatt el is kapkodták a vevők, ez pedig jó motivációt adott az üzlet folytatásához. A következő évben bővítették is termék palettájukat, a kék szilva mellett sárgabarackból, málnából, meggyből és almából is készítettek gyümölcskrémet, sőt kompótot is. A felsoroltakon kívül Anikó egy igazi különlegességgel is előállt, ami nem más, mint egy fahéjas birsalmalekvár, melynek receptjét saját maga ötlötte ki. A piac azonnal felismerte a csúzai lekvárban rejlő értékeket, hamar keresett csemege lett. Ennek ellenére Anikó mégsem készít évi ezer üvegnél többet, mert fontos számára a minőség és a házias ízek megőrzése, ezt pedig a vevők is megbecsülik. Mivel készítményei nem tömegtermékek, ezért az érdeklődés is nagy irántuk. Anikó kérdésünk azt is elárulta, gyümölcskrémeit számos híresség és politikus is előszeretettel fogyasztja, akik termékeivel a különböző vásárokon találkoztak, később pedig rendeltek is belőlük. Hordósiék ugyanis telefonos és online rendeléseket és előrendeléseket is felvesznek. Érdemes ezért időben lecsapni az édes lekvárokra, nehogy lemaradjon róla, hiszen a mennyiségek korlátozottak. 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...