Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Drávaszög földrajzi adottságainak köszönhetően igen sokszínű vidék. Déli részén a Duna és a Dráva összefolyásánál elterülő árterületen az emberek halászattal, kertészettel és erdőgazdálkodással foglalkoznak.

Ettől kicsit északabbra, a Báni-hegy lankáin élők fő foglalkozása pedig a borászat és a gyümölcstermesztés. A domb északi oldalán viszont nem érik be a szőlő, ezért a lakosság ott évszázadok óta állattartással, azon belül is szarvasmarha és bárány tenyésztéssel foglalkozik. Ezen állatokat leginkább tejük miatt nevelik, hiszen az abból készített sajt nagyon népszerű eledelnek számít a vidéken. Darázson, Izsépen, Márokon és Baranyabánban szinte nincs is olyan utca, ahol legalább egy sajtkészítő ne lenne, de a legismertebb sajtüzem Nagybodolyán található. A manufaktúra tulajdonosa, a Lengyel család már több mint 50 éve tart fejős teheneket, jelenleg 300 marhát nevelnek. A megtermelt tej jelentős részét leadják a környéken üzemelő tejcsarnokokba, de a maradékot saját üzemükben dolgozzák fel. Ez napi ezer liter tejet jelent, amiből többféle kézműves készítményeket is gyártanak. Elsősorban kemény sajtokat, krémsajtokat, lágysajtokat készítenek, de tejfölt és különleges ízesítésű tejtermékeket is gyártanak. Produktumaikat az emberek széles körben ismerik vannak, akik az ország másik végéből is rendelnek belőlük. A sajtkészítés és az állattartás azonban nem könnyű munka. A teheneket naponta kétszer kell fejni, és gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan megfelelő ellátásban részesüljenek, hiszen a legkisebb fennakadás is befolyásolhatja az aznapi tej mennyiségét. Az sem mindegy, hogy az állatok mit esznek, mert a nem megfelelő táplálék hatással lehet a tej minőségére. A legjobb tejet a szabadban legeltetett állatok adják Lengyel ezért a teheneiket nyaranta a legelőkön tartják, elvégre az a természetes élőhelyük és ott is érzik magukat a legjobban. Mindez biztosan hozzájárul ahhoz, hogy akik egyszer megkóstolják termékeiket, többé nem akarnak majd máshol előállított sajtot enni.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...