Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A kürtöskalács az egyik legismertebb magyar édesség, mely az elmúlt évtizedekben valósgos reneszánszát éli Kárpát-medence szerte, sőt néhány évvel ezelőtt világhódító útra is indult.

Így jutott el a kelet-szlavóniai Vukovárra is, ahol a Vukovári Magyarok Közösségének tagjai tökéletesítették és a környék ízvilágához igazították az ősi receptet. A szlavóniai változat különlegessége abban rejlik, hogy a helyi asszonyok az édes sütemény sós változatát is elkészítik. A vukováriak jóvoltából a kürtöskalács egyre népszerűbb lett a horvátok körében is, akik már maguk is készítenek kürtöst. Na de kik is azok a vukovári magyarok, akik megújították a tradíciót? A Vukovári Magyarok Közössége 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Duna-menti város parányi magyar közösségét. Az Egyesületben pezsgő magyar élet folyik, tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a magyar nyelv ápolására. Az Egyesület központja a vukovári Magyar Ház, ahol szinte minden nap összejönnek a tagok, akár az asszonykórus próbáira vagy egy kis közös sütés-főzésre. Egy ilyen alkalommal támadt köreikben az ötlet, hogy kürtöskalácsot kellene sütniük. Meg is szerezték a receptet és a szükséges felszerelést is és bele is kezdtek a kürtöskalács készítésébe, ami azonnal nagy sikert aratott. Az Egyesület minden évben részt vesz a májusban megrendezésre kerülő vukovári Városnapokon, itt debütáltak a nyilvánosság előtt a kürtőskaláccsal is, ami azonnal nagy sikert aratott a városlakók körében. A fahéjas, vaníliás és diós édességeket mindenki nagyon szerette, szinte pillanatok alatt el is kapkodták mindet, de sokan megkóstolták volna ugyanezt sós változatban is. Ez adta az ötletet a tagoknak ahhoz, hogy kikísérletezzenek egy új, sós verziót. A feladat nem volt egyszerű, de kitartó munkával megoldották és a következő évben már elő is álltak a saját, vukovári verziójukkal, mely azóta a legkeresettebb termékük lett és már nem csak a városnapon, de a térség valamennyi rendezvényén kitelepülnek és kínálják finomabbnál finomabb portékáikat. 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...