Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Baranya megye déli részén, a mai Horvátország területén igen népszerű ételnek számít a hegyi bab. Nem is csoda, hiszen az ízletes egytálételt évszázadok óta főzik a térségben, ezért mára igen komoly kultusz övezi.

Na de mitől is különleges a hegyi bab? Elsősorban főzésének módjától, ami semmiképp sem mondható hétköznapinak. Ezt az étel különlegességet ugyanis nem lehet elkészíteni a lakásban egy egyszerű konyhai tűzhelyen, mert nyitott láng és egy agyagedény, vagy ahogy az ottaniak mondják, egy köcsög kell hozzá. Az alapanyagokat, ami nem más mit a gyöngybab, a füstölt hús, az apróra vágott vöröshagyma, a fokhagyma és a répa, a főzés előtt betesszük az edénybe, majd a köcsögöt megtöltjük vízzel. A cserépedényt a tűz mellé tesszük, ügyelve arra, hogy ne érje túl erős láng majd 4-5 órán át főzzük, közben pedig ízlés szerint fűszerezzük. Az így elkészült étel az agyagedénynek köszönhetően különös, hamisíthatatlan füstös ízt kap, amiért megéri kivárni a hosszú főzési folyamat végét.  Feltehetnénk magunknak a kérdést, hogy miért kezdtek el egyáltalán hegyi babot főzni az emberek és miért is lett a neve hegyi bab? Ahhoz, hogy ezt megértsük vissza kell utaznunk legalább száz évet az időben, akkorra, amikor még szinte minden család termesztett szőlőt a Báni hegyen. A szőlő gondozása ugyanis sok munkával jár, ezért általában az egész család reggeltől estig fent volt a szőlőben a hegyen és dolgozott. A sok munka mellett főzni nem igazán volt idejük ezért ideális volt számukra a köcsögös bab, mert azt elég volt reggel oda tenni a tűz mellé, majd néha ránézni és rakni a tűzre egy kis fát. Az így fortyogó bab épp délre főtt meg, így aztán volt mit ebédelni.  Napjaink rohanó világában már nem jellemző, hogy bárki is munka közben főzne hegyi babot, az étel mára inkább kuriózummá vált, amit főleg baráti társaságok készítenek. Elkészítése pedig valóságos presztízzsé vált, hiszen igazán jó babot csak a legtapasztaltabb szakácsok tudnak főzni. Tudásukat évente egyszer a nagyközönségnek is megmutathatják, Csúzán ugyanis minden szeptemberben hegyi bab főző versenyt szerveznek.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...