Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Amikor vajdasági magyarokról beszélünk a legtöbbünknek először a Tisza-mentén élő magyar tömb jut eszébe, annak ellenére, hogy a vajdaság szinte egész területén élnek magyarok.

Éppen ezért írásomban most kísérletet teszek arra, hogy egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb magyar közösséget is megismertessek az olvasóval. Ez a közösség a délvidék egyetlen palóc faluja, egy igazi kertészfalu, Bácskertes, vagy ahogy a település lakói nevezik, Kupuszina. A Duna bal partján fekvő faluba a lakók az 1750-es évektől települtek be, túlnyomó részt a felvidék keleti részéről, Palócföldről. A telepesek magukkal hozták kultúrájukat, népszokásaikat és színes népviseletüket, de ami a leginkább különlegessé teszi őket, az a hagyományos, ízes, palóc tájszólásuk, amit az idősek még mindig beszélnek a faluban. A nyelvjárás megőrzésének érdekében néhány évvel ezelőtt indult egy kezdeményezés, melynek játékos, mesés formában tanítja a gyerekeket az ősi nyelvjárásra. A projekt olyan sikeressé vált, hogy túl nőtt eredeti célján, és mára a faluban divattá vált a palócnyelvű népmesemondás. A műfaj leghíresebb képviselője, Toldi István már közel két évtizede gyűjti és szavalja a helyi meséket, munkásságáért pedig számos kitüntetésben is részesült. A háromezer lelket számláló falu viszont nem csak kultúrájáról híres. A településen ugyanis, ahogy a neve is sejteti, kertészkedő emberek élnek. Az itt termelt zöldségek messze földön híresek, ám egy sem olyan közkedvelt, mint a kupuszini vörös almahagyma. A kupuszini hagyma egy külön fajta, aminek a legfőbb jellemzője, hogy nagyon magas a szárazanyag-tartalma, így nagyon rövid idő alatt fő meg ezért ideális a különféle halételek és paprikások alapanyagaként. A sok szárazanyagnak köszönhetően ráadásul jóval kevesebb is elég belőle, hiszen nem tartalmaz annyi vizet. A növénynek viszont van egy hátulütője is, mivel jóval kisebb a hektáronkénti hozama, mint hagyományos társainak, ezért az utóbbi időben már egyre kevesebben termesztik ezt a tájspecifikus fajtát.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...