A 21. században már nagyon nehéz olyant alkotni, amivel konkurálni lehetne a magas kínálatnak, amely a piac minden szegmensére vonatkozik.
Nincs ez másképpen az édességek piacán sem. Ma már számtalan gyártó- és termék közül válogathatunk kedvünkre. A nagy bevásárlóközpontok és a gépesített sorozatgyártás pedig garantálja, hogy az emberek minden jóval el legyenek látva, amit csak a szemük megkíván.
Ezek a körülmények azok, amelyek sokáig hátrányt jelentettek a helyi kézműves cukrászoknak, akiknek termékei nehezen tudtak versenybe szállni a gépiesített termeléssel. Ma azonban úgy tűnik fordult a kocka. Egyre többen vágynak olyan újdonságokra, amelyek ízvilága eltér a boltokban kapott megszokott termékek ízétől. Ezt a keresletet használták ki a drávaszögi magyar cukrászok is, akik több évtizedes népi receptek alapján készítenek édes- és sós süteményeket egyaránt. Felelevenítik a sütés tradícióját, ezzel pedig a fiataloknak egy új ízvilágot mutatnak be, még az idősebbek újra megízlelhetik azt az ízvilágot, amellyel még gyermekkorukban ismerkedtek meg szüleik és nagyszüleik által.
Cukrászainknak további előnyt jelent az, hogy horvátországi magyarként a horvát- és a magyar süteménykülönlegességeket egyaránt ismerik, így sokkal nagyobb tömeget tudnak azzal megcélozni.
Horvát Ilonkáék cukrászdája Csúzán található. Már évek óta foglalkoznak házi édes- és sós sütemények készítésével. Nem csak az ízre, a tisztaságra és a minőségre, de a sütemények, torták külsejére is nagy figyelmet fordítanak. Készítenek finomságokat születésnapokra, esküvőkre, ballagásokra, egyházi eseményekre. Ügyeskezű cukrászaiknak pedig nincs lehetetlen, szinte bármilyen tematikához fel tudják díszíteni termékeiket.
Az Eszék közeli Podravlje nevű településen tevékenykedő Podravac Hargita is a sütés szerelmese. Nála is fellelhetőek a sós és az édes sütemények egyaránt. Megrendelésre készíti süteményeit és egész Baranyában vállal kiszállítást.
A Drávaszög feltörekvő cukrásza Nagy Mónika pedig francia aprósütemények, bonbon és macaron sütésére specializálódott, amelyekre Magyarországon már óriási a kereslet, de Horvátországban is egyre többen ismerik. Ezek mellett pedig díszített tortákat is szívesen készít.
Ha a Drávaszögben járnak, és találkoznak a magyar cukrászainkkal bátran kóstolják meg a legnépszerűbb termékeket: a dobostortát, a rácpitét, vagy éppen a renátát.
Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.