Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Naponta, kétnaponta két, két és fél órát töltök a kertemben – meséli Kántor István, aki civilben a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájának a tanára.

Mint mondja, a kertészkedés nem fárasztja, inkább kikapcsolja. S, hogy honnan az indíttatás? Családi gazdálkodási hagyományokat emleget, s amikor 13 éve kertes házba költözött, szinte azonnal ásót ragadott. A ház udvarában nagyjából 400-450 négyzetméter alkalmas kertészkedésre, s amikor tavasszal már olyan a talaj hőmérséklete, akkor megkezdi a vetés, palántázást. Az évek során kialakult a repertoár. Általában több mint húsz féle növény zöldség, gyümölcs terem, s a vegetációs időszakban valami mindig történik a kertben. Kezdődik az eperrel, majd folytatódik a borsóval, s így tovább a paradicsomon át egészen az áfonyáig, amivel záródik is a szezon. A tanár úr nem szokott permetezni, nála minden „bio” termésnek számít. A tudnivalók kapcsán ősi szokásokat emleget, de azért a fogásokat szakirodalomból is meríti. Évről évre változik a termés, hol az egyik, hol a másik vetésből nagyobb a felhozatal, vagyis valamiből mindig gazdag a termés. A Kántor család persze örül, élükön magával a tanár úrral, hiszen főzhetik például a lekvárt, de télire sok minden kerül a befőttes üvegekbe és a fagyasztóba is. A tanár úr láthatólag büszke munkájára, s akkor örül igazán, ha kollégáit is meglepheti egy-egy kóstolóval, s látja az elégedett mosolyokat.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...