2005-ben egy kanadai pár kezdeményezte a „100 mile diet” és mozgalommá nőtte ki magát. Elhatározták, hogy egy éven keresztül kizárólag 100 mérföldes körzeten belülről származó élelmiszereket fogyasztanak. A komplexitás jegyében az ötletgazdák 12 érvet sorolnak fel a helyi élelmiszerek fogyasztása mellett:
- frisset eszel,
- tudod, hogy mit eszel,
- találkozol a szomszédaiddal,
- megérzed az évszakok változásait,
- új ízeket próbálsz ki,
- a környéked,
- kíméled a környezetet,
- segíted a kistermelőket,
- támogatod a helyi gazdaságot,
- egészségesebb leszel,
- emlékeket szerzel,
- élvezetesebbé válnak az utazásaid.
További érvek:
- A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. A helyben elköltött 100 Ft a helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent.
- A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb. A nagyáruházakban található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le, esetenként hetekig, hónapokig szállították, addig a helyi zöldségek a piacon az eladást megelőző 24 órában kerültek betakarításra. Ez a beltartalmára ishatással van.
- A helyi élelmiszernek jobb az íze.
- A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. Annak köszönhetően, hogy a helyi termék lényegesen kevesebbet utazik (általában max. 60 km-t), a fogyasztásuk jelentősen csökkenti a környezet terhelését. Sajnos nagyon import biotermék szállítása során bekövetkező környezetszennyezés gyakran nagyobb mérvű, mint az az előny, amit az ökológiai termesztés során a gazda megtakarít.
- A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít minket ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát akkor fogyasszuk a ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak.
- A helyi élelmiszerek kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak. Azzal, hogy kevesebbet kell az élelmiszereket szállítani, nincs szükség jelentős tartósításra. A helyi termékkel kapcsolatos probléma esetén a helyi termelő gyorsabban, hatékonyabban felelősségre vonható. A termelőnek pedig érdeke a minőségi termék, hiszen gyakran a saját becsülete, az arca, az a brand, amit értékesít.
- A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Azzal, hogy nem kell a termelőnek jól tárolható, jól szállítható, magas profittal kecsegtető nagyipari fajtákat termeszteni, megmaradhatnak olyan ősi hazai fajták, melyek termesztése egyre inkább a feledésbe merül.
- Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Azzal, hogy a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat, hozzájárulunk ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.