Az alföldi tanyai termékek értékesítésének segítése érdekében indult programsorozat nemrég, amelynek második állomását tartották szombaton Békéscsabán.
A tájékoztatón arról beszéltek a szakemberek, hogyan lehet a tanyasi és helyi termékek értékesítését elősegíteni, és mindez hogyan kapcsolódhat a Mintamenza programhoz. A programról annyit fontos tudni, hogy a Veritas Kulturális Egyesület sikeresen pályázott Tanyafejlesztési Program keretében, a projekt célja a tanyai termékek piacra jutásának segítése.
A tájékoztatót a Csabagyöngye Kulturális Központban tartották, így mielőtt a program kezdetét vette Herczeg Tamás, az intézmény igazgatóhelyettese beszélt arról a pályázatról, amely múlt év novemberében indult. A cél az alföldi tanyás térségek megőrzése és fejlesztése. A projekt a Békéscsabai kistérség négy települése, Békéscsaba, Kétsoprony, Szabadkígyós és Telekgerendás környékén lévő tanyavilágot érintő tanyafejlesztési program megvalósítását célozza.
- A kutatás célja a tanyás külterületek feltérképezése mellett az életkörülmények és a gazdálkodás vizsgálata, a problémák felderítése, az életminőség javítási lehetőségeinek meghatározása, fejlesztési programok létrehozása – mondta Herczeg Tamás.
Ezután Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke mesélt arról, mi is az a tanya.
- Tulajdonképpen az orosz tonya szóból ered, a víznek a húzóhálóval egy vetésre meghalászható része. A halas vizek ily értelemben mindenütt tanyákra voltak felosztva, és minden rész külön nevet viselt. A tanya a magyar nemzeti örökség része – közölte Csibor Géza.
Azt is megtudtuk, hogy a program öt elemből áll. Az első lépés a tanyai termékek felmérése, amelyeket aztán adatbázisba rögzítik. Majd minőségtanúsítási rendszert hoznak létre, valamint egy védjegyet, ami az értékesítést segíti. Ezt követi a feldolgozás segítése mobil egységekkel, gépekkel, végül az értékesítés segítése online felületekkel, ahol a gazda, termelő és a felvásárló összetalálkozhat.
- Jelenleg két élelem feldolgozási forma létezik. Az ipari, globális, ami vegyszeres, környezetidegen termékeket állít elő és juttat a fogyasztóhoz. A másik, amelyben megjelennek a hazai, helyben előállított termékek. Ezek jó minőségűek, de hitelesíteni kell őket, védjeggyel ellátni, ami biztonságot ad a fogyasztónak és a feldolgozónak egyaránt – mondta prof. dr. Márai Géza címzetes egyetemi docens, agrármérnök.
- Az élelmiszerbiztonság fontos a mindennapokban, és fontos, hogy megfelelő mennyiségű egészséges élelmiszer álljon rendelkezésre a természetes reprodukció biztosítása érdekében. Ez a világon manapság nem magától értendő. Gyakori, hogy nem kis pénzért szemetet vásárolunk élelmiszer gyanánt, pedig a lényeg az, hogy vegyianyag-mentes legyen a termék, és azt tartalmazza, ami elvárható – összegezte véleményét dr. Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő.
Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte, hogy éppen ahogy a Mintamenza program mellé állt a Kormányhivatal, úgy fogja jelen programot is támogatni.
- A program nagy jelentőségű, hiszen 2100 ezer embert érint az országban. Fontos, hogy mit fogyasztanak, mivel táplálkoznak, hiszen ez 50%-ban befolyásolja az életüket. A termelők minőségi alapanyagot szállítanak be, de ezt minősíteni kell. Nem utaztatott, hanem helyben termelt, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelemről van szó, ami védjegyet kap, és ebben az esetben nyugodt szívvel lehet a gyerekek tányérjára tenni – emelte ki a lényeget Prohászka Béla, a Mintamenza program egyik képviselője.
- Országosan már mintegy 120 konyha csatlakozott a Mintamenza programhoz, amivel így közel 300 ezer gyermeket érünk el. A Mintamenza népegészségügyi célokkal indult el, a fő kérdés az volt, hogyan lássuk el a konyhákat megfelelő alapanyaggal. Acél pedig az egészségi állapot javítása, hiszen a nem fertőz betegségek kialakulásában a táplálkozás alapvető szerepet tölt be. Egészséges emberekkel lehet sikeres egy ország – zárta az összejövetelt dr. Mucsi Gyula a Mintamenza program másik képviselője.
- Felmérjük a pályázati terület tanyai termékeit és adatbázisban rögzítjük. Ennek érdekében együttműködünk az önkormányzatokkal és a különböző szakigazgatási szervekkel. Minőségtanúsítási rendszert és védjegyet fejlesztünk, mely segíti a tanyasi termékek értékesítését az idegenforgalom, vendéglátás, a közétkeztetés területén. A projektben a tanyasi termelő ingyen minősíthetné termékeit akkor, ha betartja az adott termesztési eljárást, valamint az előírt dokumentálást. E rendszer még a falusi vendéglátás lehetőségeit támogatja - összegezte a programot Nagy Sándor.
Forrás: HÍR6