Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Tájgazda - Berényi seprű

Dr. Berényi János egyetemi tanár, kutató és növénynemesítő neve jól ismert az agrárszakmában, nemzetközi síkra kiterjedő munkássága előtt egyaránt fejet hajt az egyszerű gazda és az akadémikus.

Dr. Berényi János ma 62 lenne éves, de az élet nagy csatájában alig egy évvel zelőtt, korában alulmaradt. Születésnapján, július 15-én, a Tordaiak klubja kezdeményezésére, melynek haláláig elnöke volt, a Magyar Nemzeti Tanács hathatós támogatásával, a helybeliek és tisztelői, barátai jelenlétében a neves tudós tordai szülőházán emléktáblát lepleztek le és állandó jellegű, életét és munkásságát felvillantó kiállítás nyílt, tárgyi hagyatékának egy részét is bemutatva. Nevezetesen a gazdag tökkollekciót, valamint a világ minden tájáról származó egyedi seprű-gyűjteményt.
A neves kutató-tudós a bánsági Tordáról indulva bejárta a nagyvilágot, tanított és tanult, népszerűsítve a mezőgazdaság háttérben meghúzódó ágazatát, az alternatív növények termesztését, amely növényeknek nemesítője volt, mint például az olajtök, a kender, a cirok, a dohány. Arról sem feledkezett meg, hogy utazásai és előadásai során szót ejtsen szülőfaluja egyre fogyatkozó szorgos népéről, amely immár 240 éve viaskodik a bánáti makacs kötött talajokkal. Tudományos kutatói munkája mellett egyik megalapozója volt a vajdasági felsőfokú magyar nyelvű agrárszakember-képzésnek. Azt az elvet képviselve, hogy a szülőföldön kell boldogulnia, a családi gazdaságot továbbéltetve, a közép- vagy felsőfokú képesítésű gazdának. Nemes egyszerűségével, közvetlenségével és segítőkészségével nyerte meg az embereket. Az agrártudományok doktora cím megszerzése, majd a budapesti Corvinus Egyetem díszdoktori titulusa, valamint az Arany János-díj átvételét követően is EMBER tudott maradni, mint amikor 45 évvel ezelőtt, középiskolai tanulmányainak kezdetén az agrárszakma, a növényélet kutatásának tipegő lépéseit tette meg, hogy azután egész életét ennek a legnagyobb titoknak, az élet titkainak megismerésére és feltárására áldozza.
A dr. Berényi János tordai szülőházán elhelyezett emléktábla-avatón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mély tisztelettel szólt a tudós munkásságáról, kidomborítva annak kötődését Vajdasághoz, a szülőfaluhoz, ahol örökre megpihent. Az emléktábla főhajtás a kutató tudós, de mindenek fölött az EMBER előtt, ugyanakkor emlékeztető: feladatunk és kötelességünk tenni a közösségért, amit dr. Berényi János maradéktalanul be is töltött, hogy ebben a közösségben otthon legyünk, amit Tamási Áron olyan találóan fogalmazott meg: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne."

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...