Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Ivica Design, TájGazda

Erdősi Ivett szereti az egyedit, a küzdelmes, az aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkákat. A gyöngy- és drótékszerek készítésében e jellemzőket mind megtalálta.

A piciny, apró gyöngyökkel dolgozni nem könnyű. Ízlésesen, egymás mellé fűzni, bonyolult leírásokon keresztül egy-egy gyöngyös ékszert elkészíteni, bárki bármit mond: az kihívás! Türelem, kézügyesség, kitartás kell hozzá. Tudom, mert kipróbáltam néhány alapfogást.

Ivettnek a gyöngyfűzés a hobbija, a munkája, sőt a szenvedélye. Szerencsésnek érzi magát, hogy megtalálta azt az elfoglaltságot, ami örömöt ad neki a mindennapok forgatagában. A családjában édesapja készített egyedi bőr és acél ékszereket szabadidejében. Már akkor, kislányként is ott sertepertélt körülötte, csodálta a kezei között életre kelt tárgyakat, elbűvölte őt is az ékszerek világa. Máig őrzi a tőle kapott karkötőt. Ha alkotói válságba kerül, ebből merít erőt, ez ad kiutat neki. (https://porteka.com/hu/ivica)

Öt éve kezdett el komolyabban foglalkozni a gyöngy- és drótékszerek készítésével. Előtte is kísérletezett már velük, de ekkor még csak saját kedvére. Egyszerű, könnyen elkészíthető nyakláncokat, karkötőket fűzögetett, melyeket a mai napig őriz. Nagyon boldog voltam - idézi fel emlékeit Ivett – amikor kész lettem velük. Most így, ha rájuk nézek csak mosolygok magamban, hogy mennyire kezdetleges, fejletlen volt a technikám.

Sajnos az életében bekövetkezett szomorú esemény hatására kellett valami, melyben örömöt, lelki megnyugvást lelhetett. Ezért is vette elő ismét a gyöngyeit. Egyszerűbb mintákkal kezdett, könyvekből, internetes oldalakról keresett leírásokat. Folyamatosan próbált bonyolultabb, nehezebb terveket megvalósítani. Időközben a kincses ládikái megteltek ékszereivel. Így a készülőben lévőknek már nem volt elég helye. Ekkor gondolt arra, hogy kellene egy kis „kuckót” létrehozni nekik. Ezért most azon dolgozik, hogy egy internetes oldalt beindítson, hogy másoknak is meg tudja mutatni féltve őrzött csecsebecséit.

Ivett mindig keresi az új fogásokat, leírásokat, fejleszti, tanítja Önmagát. A cseh üveggyöngyöket szép lassan fűzögeti, közben ide-oda tekergeti a szálat, áthúzza itt, majd ott így kialakítva gyűrűket, láncokat, fülbevalókat, medálokat. Van, hogy képes napokig ügyeskedni egy-egy darabon. Az egyedi kérések mindig kihívással töltik el. Hiszen itt figyelni kell a megrendelő személyiségére, hogy igazodjon ahhoz, és persze azért ő maga is benne legyen.
A legtöbb esetben saját minta alapján dolgozik. Olykor előre tervez, de van, hogy a terv menetközben alakul ki. Szereti a változatosságot, a népi vonalat, a modernebb irányzatot, a gyöngyhorgolást, sok esetben fordul elő ezek kombinációja az alkotásoknál. Szeret újrahasznosítani, pl. a kidobásra került ruhákról megmentett díszeket, fityegőket, ékszereket újból felhasználja a készítés során. Brick stich technika, peyote technika, befoglalásos módszer, craw minta és még sok-sok fogás, amelyeket alkalmaz a készítés során.

A https://www.facebook.com/IvicaDesign/ oldalon további munkáit is láthatjuk.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...