Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Csontfúrás fogorvosi fúróval, TájGazda

Gondolta volna, hogy a fog fúrásához használt eszközt másra is lehet használni? Én speciel nem. De Gábor igen, ezt az eszközt használja fel hobbijához, a csontfaragáshoz.

Kenyeres Gábor már kicsi gyerekként is alkotott, bár akkor még nem tudatosan készítette a tárgyakat. Termésekből, gipszből, agyagból gyúrta, formázta a legkülönfélébb figurákat, díszeket. A későbbiekben remek kézügyességének köszönhetően - ami a családjában ritkaságnak számít - belefogott az üveggravírozásba is. De úgy érezte, hogy nem tud kiteljesedni benne, nem kötötte le teljes egészében a képzeletét. Ekkor talált rá a csontfaragásra. És miért a csontfaragás? Talán a természet iránti vonzódás, az iskolai tanulmányai, későbbi munkája, mint hivatásos vadász is közre játszhatott abban, hogy ezt az irányt választotta.
Kb. 10 évvel ezelőtt készített először csontból díszt. A munkája mellett, ha van egy kis szabad ideje, leül barkácsasztalához, előveszi a fúrógépét és elkezd vele faragni. Képes ott ülni az asztalnál és több órán keresztül csak farag és farag. Hiszen e csodás tárgyak elkészülése igen sok időbe telik. A megmunkált, kidolgozott, precíz tárgyak megalkotásához szükséges még a térlátás, kézügyesség és elengedhetetlen a türelem és a kitartás.

A faragáshoz főként szarvasagancs rózsákat használ fel, de a kisebb tárgyak készítéséhez marhalábszár csontot. A családnak, baráti társaságnak készített ajándékok mindig nagy tetszést aratnak. Vadászékszerek, nyakkendő, övcsat, kulcstartó vagy éppen falikép, falióra dámlapátból kifaragva, csak fantázia kérdése az egész.
A munkát mindig az agancsrózsák megtisztításával kezdem. – meséli Gábor. Már ekkor mintha látnám, hogy hogyan is fog kinézni a kész mű. A rózsára ceruzával rárajzolom a vázlatot. Azért csak a vázlatot, mert a munka közben igazodni kell az anyag méretéhez, formájához. A pici részletek csak folyamatában alakulnak ki, ekkor látni igazán, hogy mit enged a nyers csont. Majd jön a zümmögés, a faragási rész, átlagosan 6-12 óra. Itt nincs két egyforma tárgy, ahogy két egyforma ujjlenyomat sincs. Nincs két egyforma agancsrózsa, így szinte az első pillantással eldől, hogy mi fog készülni az adott darabból. Még ha szeretném, akkor is nehéz volna két egyforma alakot kifaragni. Ezért minden darab egyedi és szinte lelke van.

Minden eddig elkészített tárgy különleges, kedves a számára. Mivel mindegyik egy kicsit más, mindegyiknél van valami kis újítás a mintában vagy a kidolgozásban. A barátai az évek során több kéréssel fordultak már hozzá. Gábor szívesen készíti el számukra a megálmodott tárgyakat, övcsatokat. Egyik alkalommal igen extrém kéréssel fordult hozzá egy korosodó ismerőse. Szerette volna, ha Ő készít el számára csontokból a fogait, mivel porcelán allergiája van. A felső fogsor első 6 fogát kellett volna az illetőnek kifaragni. Ezen azért elképedt egy kissé Ő is. Igaz, hogy fogorvosi fúrót használ munkája során, szépen farag, de nem fogtechnikus, az egy teljesen más szakma, más tudást igényel, mint az övé. Így ezt a kihívást kihagytam, higiéniai okokból lebeszéltem a kedves ismerőst. – mondta Gábor.

A későbbiekben szeretné, ha hobbija a megélhetése is lenne. Remélhetőleg sikerül egy vállalkozást elindítania. Hiszen e precízen, gondosan megmunkált tárgyakat érdemes a nyilvánosságnak is megmutatni. Kevesen képesek ilyen pontos, élethű formákat kifaragni.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...