A hétvégén a családom női tagjaival elmentünk kirándulni Gyulára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy az út mellett férfiak metszenek valamit az ott lévő bokrokról.
Közelebb érve láttuk, hogy a kökény terméseit szedik össze. Majd elkezdtem gondolkodni azon, hogy vajon mire is használhatják e növényt. A kutatás során számos hasznos információval gazdagodtam, melyet szeretnék most megosztani a kedves olvasóval is.
Gyerekkoromból azon emlékképek élnek bennem a kökényről, hogy ősszel a természetben sétálva, egy-egy szemet levettem a bokorról és megrágcsáltam a finomnak, hívogatónak ígérkező gyümölcsöt. De nagyot kellett csalódnom, mert a kellemes zamat helyett a kóstolás után azonnal ki is köptem az igen kesernyés íze miatt. Felnőtt fejjel már tudom, hogy a kökény vonzó termése és kesernyés íze mellett milyen egészséges és hasznon gyógynövény. Továbbá számos finomságot is készíthetünk belőle, mint teát, szörpöt, mártást, lekvárt, likőrt, pálinkát, nyersen is ehető, de aszalva is isteni. Fája keménysége miatt golfütőt és sétapálcát is készítenek belőle.
A vadon termő kökény (Prunus spinosa), kökönye, zabszilva leginkább az áfonyára hasonlít, apró, kékesfekete színű, hamvas termése miatt. A szilvafélékkel egy rokonságba tartozó gyümölcs szeptembertől kezd érni, de érdemes megvárni a gyűjtés során, hogy a dér megcsípje, mert ekkor húsa megpuhul, veszít a fanyarságából és enyhén édes íze lesz.
Élettani hatásait tekintve magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, immunrendszer erősítő, vese tisztító. A virágjából készült tea remek vízhajtó és hashajtó. A leveleiből nyert forrázat enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat. Termése segíti az emésztési zavarok megszűnését, bélhurut ellen hatásos. A kérgéből készült főzet nyugtató hatású, lázcsillapításra is használható. A növényben lévő flavonoidok csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. Fogyókúra esetén a kökény húsa nélkülözhetetlen zsírcsökkentő hatása révén és anyagcsere szabályozása miatt. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható.
Fontos tudni, hogy csak orvosi felügyelet mellett használható! A levelekben és a magban előforduló hidrogén-cianid nevű vegyület – könnyen észrevehető a keserű íze miatt - magas koncentrációban toxicitást okozhat, légzési nehézségeket eredményezhet.