Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Az Őrségi táj telis-tele van hagyományokkal, ódon hangulatú épületekkel, öreg házakkal; érdekes régi világ ez. Kellemes hangulat, derű és béke jelenlétét érezni a tájban. Dimbes-dombos, üde, zöld rétek,

amelyeket kisebb-nagyobb patakok szelnek át. A térség gazdagságát az olajtök termesztésnek és az olajütésnek is köszönheti. Több, mint 100 éves múltra visszatekintő hagyománya van.

A Balogh családi gazdaság e festői környezetben, Szalafőn található. A gazdaságot kedves vendégszerető házaspár irányítja János és felesége, Bernadett. Szarvasmarha tenyésztés mellett egy hagyományos olajnyerési technikával működő műhelyt és rétesházat is üzemeltetnek. Az ide érkező turisták szabadon bejárhatják gazdaságukat. Az erre a célra kialakított látványműhelyben az érdeklődők szeme láttára sajtolnak olajat, az általuk kért magvakból. Továbbá megnézhetik a sajtolás folyamatát, kipróbálhatják, megkóstolhatják és meg is vásárolhatják az elkészült olajokat.
 
Jánosék meleg és hideg sajtolási technikával állítanak elő olajakat. A meleg sajtolási folyamat révén, a kb. 120-130 fokos hőmérséklet hatására a tökmagolaj és a dióolaj enyhén pörkölt ízű lesz. A hidegen sajtolással pedig nyers íz érezhető az elkészült olajok megkóstolásakor. Az olajütés során keletkező „melléktermék” vagy granulátum sem kerül kidobásra. Fogyasztható egyszerűen csak nasiként vagy további feldolgozás után liszt formájában értékesíthető.

Az alapanyagokat saját maguk termelik és semmilyen adalékanyagot nem használnak a sajtolásnál. Csak vizet és sót adnak a melegen készült olajok préseléséhez. Garantáltan kiváló minőségű, vegytiszta termékeket állítanak elő. Az összenyomás során nem sérülnek, nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, ezáltal megőrzik jótékony hatásukat a szervezetre.

Termékkínálatukban megtalálható a meleg és hideg sajtolási módszerrel készült Örségi tökmagolaj, dióolaj. Emellett hideg eljárással készült különleges olajok, mint pl. a mákolaj, lenmagolaj, kenderolaj, mogyoróolaj, szőlőmagolaj, máriatövismagolaj, csikpebogyómagolaj, sáfrányos szeklicemag olaj, tödi, tökmagkrém, diókrém.
A melegen sajtolt Őrségi tökmagolajuk 2013-ban Nemzeti Parki Termék védjegy díjat nyert el.

A Balogh család által kisajtolt olajok garantálják az olaj eredetiségét, minőségét. Közismert az olajok szervezetre gyakorolt kedvező hatása. A tökmagolaj nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben. Rendszeres fogyasztása segít a keringési rendszer optimális működésében, a húgyhólyag- és prosztatapanaszok kezelésében. Erősíti és védi az immunrendszert, bőrápoló, hajápoló hatással is bír.
A dióolajnak magas az Omega zsírsavtartalma és vastartalma. Kedvezően befolyásolja az agyműködést, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, táplálja és védi a bőrt.

Érdemes felkeresni gazdaságukat, ahol kötetlen beszélgetés és friss, ropogós rétes mellett megtudhatnak mindent a minőségi olajok gyártásáról (www.baloghcsaladigazdasag.hu).

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...