Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Dorka fűszerháza, TájGazda

A vásárra megérkezve Dorkára és termékeire lettem figyelmes először. Egy pici asztal mögött állt, az egyedi csomagolás, a termékek sokszínűsége kiemelte őt a megszokott vásári árusok környezetéből.

Fűszernövények, fűszerkeverékek sokasága terült el asztalán.

Később megtudtam tőle, hogy férjével, Sándorral kistermelőként fűszernövények és fűszerkeverékek előállításával foglalkoznak. Fűszerekkel való csodálatos kapcsolata évtizedekkel ezelőtt kezdődött. Már édesanyja is gyűjtött különleges, egzotikus ételek fűszerezéséhez recepteket, növényeket, melyet örökségként Dorka vitt tovább. Kezdetben saját maguk örömére, barátaik, ismerőseik számára szárítottak fűszer,- és gyógynövényeket. Később a nagyobb és igényesebb érdeklődőkre való tekintettel megalakították a „Dorka Fűszerházát”.

Kizárólag saját maguk által megtermelt fűszereket, fűszerkészítményeket,- és keverékeket, aszalványokat, teákat kínálnak, amelyek üzletekben nem vagy csak ritka esetekben szerezhetők be. Fontosnak tartják, hogy a termelés kézi erővel, vegyszermentesen, és a térségben egyedülálló növénytársításos módszerrel történik. E módszer előnye, hogy az egymás társaságába ültetett fajok védekező mechanizmusa révén egymás kártevőit riasztják és egymás fejlődésére kedvező hatással vannak. A házikerti termelés Derekegyházon, Golopon, Békéscsaba kertvárosi részén folyik. A termelt növényfajok száma 90 és 110 között mozog, ami az adott évszaktól, időjárási viszonyoktól is függ.
A növények feldolgozása a környezettudatosság és az energiahatékonyság jegyében történik. A begyűjtött növényeket szárítással és aszalással tartósítják, üvegedényekben tárolják. A fűszerek csomagolásánál is törekednek az újrahasznosításra. Ezt mutatja legújabb kiszerelésük az üvegkémcsőbe töltött fűszer. Készítenek lakásdekor jellegű dísztárgyakat, illatpárnát, levendulazsákot, potpourrit is.

Szívesen látják a fűszer csodálatos világa iránt érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek a kiskertjeik világába, tanácsokat adnak és aktívan be is kapcsolódhatnak a kerti munkálatokba, elsősorban Derekegyházon.

Dorkáék az eddig megszerzett tudásukat óvodásoknak, nyári táborok keretein belül iskolásoknak, egyéb képzések alkalmával, fórumokon tovább is adják. Szeretnék a vásárlói közeget megfelelő tudással, környezettudatos neveléssel a fenntartható fejlődés irányába terelni a helyi, minőségi termékek vásárlására ösztönözni.

Egy korábban velük kézült riport megtekinthető:
{youtube}BPhAib-Bg-A{/youtube}

Elérhetőségük, kínálatuk: www.facebook.com/dorkafuszerhaza,
Továbbá megtalálhatóak kézműves piacokon, alkalmi rendezvényeken.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...