Úgy tartják, hogy a családi hagyományt nem szabad megszakítani, apáról fiúra kell továbbvinni. Íratlan szabály szerint pedig az örökölt vagyont nem illik pénzzé tenni, ha csak a sors nem kényszeríti erre az örököst.
Zentán a Vartus családban is generációkon keresztül betartják az íratlan szabályt, némi csavarral: ugyanis Szabolcs, aki állattenysézstési mérnök, felesége családjától, illetve apósától örökölte a fél kataszteri holdnyi gyümölcsöst, amely alapult szolgált egy új hobbi megvlósításához. Nem csak a család friss güymölccsel való ellátása oldóott meg, hanem a fölöslegből pálinka készül.
-Bevallom, nem sokat értettem a pálinka készítés tudomáynához, de bekapcsolódv aa helyi gazdakör pálinka szakágába, valamint látogatva a különböző pálinka versenyeket, kóstolókat, magyarországi főzdéket, és természetesen tanulva a szakemberektől kezdtem elsajátítati a főzést. Nem könnyű és bizony hosszadalmas feladat elé álltam, mert pálinkát az év csak őszi szakaszában lehet készíteni. Egész évben nem gyakorolhazó foylamatosan. De köszönve a nem titoktarzó embereknek már elértem olyan szintre, hogy megmérettetm a neüimet.
-Mitől függ a pálinka minősége?
-Sokan azt állítják, hogy a gyümölcs minőségétől. Részben igaz, de én állítom, hogy az időjárási körülmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyümölcs a vegetáció alatt mennyi cukrot halmoz fel, ami természetesen a napsugaras órák számának arányában változik. 20196-ban sok eső esett, a megszokottnál kevesebb volt a napsütés, ezért nem sikerült csúcsminőségi nedűt kifőzni az adott gyümölcsből. Az is fontos, hogy milyen agrotechnikát alkalmaztunk, kezeltük–e a gyümölcsöt tápanyagokkal, organikus szerekkel, vagy pusztán csak műtrágyáztunk és vegyszerekkel permeteztünk. Hiszem azt, hogy a gyümölcs akkor adja vissz az igazi értéket, ha mi is jól bánunk az ültetvénnyel a vegetáció alatt. És ami a legfontosabb, hogy a cefrébe csak tiszta, egészéges gyümölcs kerüljön, mert a romlott darabok bizony sokat ronthatnak az itóka minőségén.
-Milyen pálinka szerepel kínálatában?
-Mivel aránylag kis területen van a gyümölcsösöm, nincs elegendő helyem, hogy minden fajtából annyi legyen, hogy külön-külön főzzek pálinkát belőle. A legtöbb a barack, a kedvencem is a barack, de megtalálható, az alma, a birs, a körte, a meggy és a cseresznye is. Ezekből vegyes pálinkát főzök, viszont a barackkal kivételt teszek, azt tisztán főzöm ki.
-Kik a hűségesebb fogyasztók? Az urak vagy a hökgyek...
- Vidékünkön még mindig az idősebb korosztály kedveli jobban a pálinkát, mert a fiatal generácvió a nyugatról behozott úgynevezett műitaloknak hódol. De hiszem azt, hgy változni fog a hozzáállás és az igazi, házi készítésű, vegyszermentes pálinka kedvelt lesz a fiatalok között, persze mértékletesen fogyasztva.