Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Habanero Chili paprika Óbecséről

Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. És valóban, egy ugyanazon recept szerint készült ételnek különböző konyhákban más és más íze van. A háziasszony szeretete, a fűszerek frissesége

és az alapanyagok minősége is nagyban befolyásolja az étel ízletességét. Gilvázi István, óbecsei mérnök a kísérletezés, az újítás és az innováció megszállottja. Kis gazdaságán most a Habanero Chili paprika termelésével és értékesítésével próálkozik, bár tapasztalata szerint a vajdaságiak számára újnak számító fűszerek nehezen találnak gazdára. De mi is az a Habanero? Nos, a „tudós” elmondta, hogy a Habanero őrlemény az azonos nevet viselő chili paprika egyik fajtája, rendkívül erős tulajdonsággal rendelkezik és elsősorban a fűszeres olajak és szószok előállításánal használják. Amerikából, illetve Mexikóból származik. A gazda biotermelésben állítja elő a paprikát, hiszen az ökogazdálkodás és a környezettudatos életmód szószólója. A fűszernövény termelésével két közegben kísérletezett: perlites hidropóniás, valamint kültéri, szabadföldi termelésben. Az eredmény elképesztő volt, bokronként legalább 50 paprikabogyót számolt meg a lelkes gazda. A szépséghiba csak abban rejlik, hogy a termés a napon történő szárítást nem tűri, gyorsan megromlik, ezért többlet energia-ráfordítással, csak szárító berendezésben lehet olyan mértékig megszárítani, hogy a őrölhető és hosszabb távon tárolható legyen. A chili paprika termesztése nem az első próbálkozás, más fűszer- és zöldségnövények előállítását kitapasztalta. Az pedig, hogy a fogyasztó társadalom nem ismeri eléggé az újdonságokat, csak az információ-hiányra tehető. Ezért szükséges minél többet beszélni akár a más földrészről származó növényekről, akkor talán a vajdaságiak is belátják, hogy a változatos étrend miatt fontos beiktatni a nem annyira megszokott növényeket a táplálkozásba. Külföldön, elsősorban Amerikában és Mexikóban igen közkedvelt a Habanero, de mivel körülményesebb a termelése és a végtermék elkészítése, így az ára is megköveteli a belefektettt munka értékét. Nálunk, az 50 g–os csomagolás 350 forintnyi dinár értékben kapható, ami valljuk be, nem egetrengető kiadás. Viszont az erős ízeket kedvelők is csak óvatosan bánjanak vele, mert az erősségi skálát figyelembe véve, leglább 30-szor erősebb, mint a magyar erős paprika.

  • image

    Dobja fel a lángosost a térképre!

    Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


    image

    A fiatalos erőnlét elixírje

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


    image

    A rejtélyes fehér mák

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


    image

    Szappanok alkotta csokrok

    Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...