A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.
Nagyanyáink idejében még a táplálékoon, a növényeken és a húson, tejen keresztül sikerült e fontos alkotóelemkhez jutni, de a megváltozott mezőgazdasági termelés miatt mintha egyes növéynek is szegényebbek lennének e fontos anyagokból. Pedig csak ésszerűen,a természet törvényeit követve kell gazdálkodni, lehetőleg organikusan, és akkor bizonyára a növényi táplálék fedezni tudja az ember vitamin-szükségletét. Az utóbbi években egyre több hölgynél jelentkezik a korai csontritkulás. Hiába a kalcium-tabletták sorozata, a szerevezt csak a növényből tudja teljese mértékbenfelszívni az aktiv anyagot és beépíteni azt a csontokba. A mák bővelkedik ebben a fontos elemben. Bálint Norbert, a törökfalui Interagrár cég tulajdonosa a hidegen sajtolt olajak előálítása és forgalmazása mellett kötelezte el magát, mert ezzel a módszerrel szinte minden vitamin és hasznos anyag megmarad a végtermékben, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A szójaolaj préselése után a napraforgóból kezdtek sajtolni aranysárga olajat, és most a vállalkozást fejlesztve a mákolaj előállításával is próbálkoznak. Mint kiderült, az előzőekhez képest nem körülményesebb a mákból olajat préselni, és egy értékes, mindenki számára hasznos táplálék kerül ki a darálóból. Az elemzés kimutatta, hogy a mákolajban található a legnagyobb kalcium-tartalom, és a szervezet könnyebben hazsnosítja mint az étrendkiegészítőkből. A cégvezető szavai szerint egyre többen keresik ezta fontos természetes alapanyagot, igy jó piaci részesedésnek néznek elébe. Nem sok olyan vállalat van, amelyik hidegen sajtolt olajak előálljtásával és forgalmazásával foglalkozna, így ezt most úttörő vállalkozásként is el lehet könyvelni. A nyersanyag adott, hiszen a vajdasági termőföld kiváló a mák termelésére és maga a tenyészidőszak sem hosszú. Februárban vetik, majd június-júliusban takarítják be és azonnal kezdődhet a feldolgozás. Fontos tudni, hogy szinte semmilyen növéynvédelmi beavatkozást nem igényel a mák, így bátran mondható, hogy ökogazdálkodásban termelődött a nyersanyag. A préselés után maradt ugynevezett pogácsa sem dobódik el, mert azt kalácsokba, süteményekbe, sőt sós süteméynekbe keverve hasznosul.
A fiatal vállalkozó célja minél több organikusan termelt növényből olajat préselni és azt forgalmazni, értékesíteni, mert az egészéges életmód alapföltétele a természetes anyagok fogyasztása. Következő lépésként a tökmagból préselnek olajat, majd az olajrepce és a szőlőmag kerül próbálkozásra. Mindezek gyógyszerként minősíthetőek, és fontos táplálékot alkotnak. Az érvénysülsében pedig nagy szerepe van a helyi termék brendnek is, amit a napraforgó olajra már megszereztek, most a mákolajra várják az elismerést.