Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

Nagyanyáink idejében még a táplálékoon, a növényeken és a húson, tejen keresztül sikerült e fontos alkotóelemkhez jutni, de a megváltozott mezőgazdasági termelés miatt mintha egyes növéynek is szegényebbek lennének e fontos anyagokból. Pedig csak ésszerűen,a  természet törvényeit követve kell  gazdálkodni, lehetőleg organikusan, és akkor bizonyára a növényi táplálék fedezni tudja az ember vitamin-szükségletét.  Az utóbbi években egyre több hölgynél jelentkezik a korai csontritkulás. Hiába a kalcium-tabletták sorozata, a szerevezt csak a növényből tudja teljese mértékbenfelszívni az aktiv anyagot  és beépíteni azt a csontokba. A mák bővelkedik ebben a fontos elemben. Bálint Norbert, a törökfalui Interagrár cég tulajdonosa a hidegen sajtolt olajak előálítása és forgalmazása mellett kötelezte el magát, mert ezzel a módszerrel szinte minden vitamin és hasznos anyag megmarad a végtermékben, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A szójaolaj préselése után a napraforgóból kezdtek sajtolni aranysárga olajat, és most a  vállalkozást fejlesztve a mákolaj előállításával is próbálkoznak. Mint kiderült, az előzőekhez képest nem  körülményesebb a mákból olajat préselni, és egy értékes, mindenki számára hasznos táplálék kerül ki a darálóból. Az elemzés kimutatta, hogy a mákolajban található a legnagyobb kalcium-tartalom, és a szervezet könnyebben hazsnosítja mint az étrendkiegészítőkből. A cégvezető szavai szerint egyre többen keresik ezta fontos természetes alapanyagot, igy jó piaci részesedésnek néznek elébe. Nem sok olyan vállalat van, amelyik hidegen sajtolt olajak előálljtásával és forgalmazásával foglalkozna, így ezt most úttörő vállalkozásként is el lehet könyvelni. A nyersanyag adott, hiszen a vajdasági termőföld kiváló a mák termelésére és maga a tenyészidőszak sem hosszú. Februárban vetik, majd június-júliusban takarítják be és azonnal kezdődhet a feldolgozás. Fontos tudni, hogy szinte semmilyen növéynvédelmi beavatkozást nem igényel a mák, így bátran mondható, hogy ökogazdálkodásban termelődött a nyersanyag.  A préselés után maradt ugynevezett pogácsa sem dobódik el, mert azt kalácsokba, süteményekbe, sőt  sós süteméynekbe keverve hasznosul.  
A fiatal vállalkozó célja minél több organikusan termelt növényből olajat préselni és azt forgalmazni, értékesíteni, mert az egészéges életmód alapföltétele a természetes anyagok fogyasztása. Következő lépésként a tökmagból préselnek olajat, majd az olajrepce és a szőlőmag kerül próbálkozásra. Mindezek gyógyszerként minősíthetőek, és fontos táplálékot alkotnak. Az érvénysülsében pedig nagy szerepe van a helyi termék brendnek is, amit a napraforgó olajra már megszereztek, most a mákolajra várják az elismerést.

  • image

    Dobja fel a lángosost a térképre!

    Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


    image

    A fiatalos erőnlét elixírje

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


    image

    A rejtélyes fehér mák

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


    image

    Szappanok alkotta csokrok

    Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...