Február 10-én, Kolos napján szokás a gyümölcsfák oltásához szükséges oltóágakat kiválasztani és levágni, hogy aztán Gyümölcsoltó Boldog asszony napjáig, azaz március 25-ig a pincében pihenjen.
De miért is van szükség a gyümölcsfajták oltására és miként lehet az oltóágakra szert tenni?
Régen kigondolták már a kertészek, hogy magvetés helyett (ami gyéren termő, fanyar, kisméretű gyümölcshozamot eredményez) oltással szaporítsák a nemes gyümölcsfajtákat. Ehhez a gyenge, betegségekre hajlamos fába nemes, ellenálló, erős növekedésű fajtát oltanak. Mikor a tavaz közeledtével egyre több napsütés éri a földeket, és a fagyott talaj elkezd kiengedni, a bokrok és fák ágaiban beindul a nedvkeringés. Ekkor kell az oltóágat kiválasztani és levágni. Magát az oltást még azelőtt érdemes végrehajtani, mielőtt az első virágrügyek kihajtanak az ágakon.
Az oltás eljárása nem csak akkor hasznos, ha satnyább növényeinket akarjuk szívósabbá, termőbbé tenni. Ha a kertben álló fa kiváló állapotnak örvend is, sok gazda szívesen szüretel egy fáról többfajta, eltérő időben beérő gyümölcsöt (pl. meggy, cseresznye). Ez is oltással lehetséges. Fontos tudnunk azonban, hogy csak a közeli rokonságban lévő növények szövetei tudnak együtt továbbfejlődni.
Legelső teendő tehát - így, többek között Kolos napján - a oltóág kiválasztása és levágása. A megfelelő, szaporítani vágyott fiatal növényről mindig pihenő időszakban vágjuk le az oltóágat (fajtától, gyümölcséréstől függően ez lehet ősz vége, vagy a még nem fagyos téli időszak). Az oltóág hossza legalább 30-35 cm legyen, vastagsága mint egy ceruzáé. Éles metszőollót használjunk, amivel aztán az ág mindkét végéről távolítsuk el a rügykezdeményeket. Az ág hosszán 3-5 rügy maradjon. A levágott oltóágakat csokorba kötve, hideg helyen érdemes tárolni, amíg az oltás ideje el nem érkezik.
További hasznos kertészeti tippeket, leírásokat, infógrafikákat találnak agyar és angol nyelven Pinterest oldalunkon: https://hu.pinterest.com/tjgazda/kertészet-gardening/