Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Homoki Gábor festészete, TájGazda

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

ma Kárpátalja Nagyszőlősi járásának részét képező község művészeti tanintézményében. Utóbbira Homoki Gábor, az iskola vezetője oktatja a környék több településéről érkező nebulókat. A rajzolás, festés, tervezés mellett itt a kerámiázás is a tananyag részét képezi.
Homoki Gábor középiskolai tanulmánya végeztével lett az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola kerámia szakának hallgatója. Az ott töltött évek alatt mélyítette ismereteit a festészet kapcsán is. Ungvári tanulmányait 2000-ben fejezte be, s munkába is állt szülőfaluja művészeti iskolájában. Ezzel párhuzamosan, 2001 és 2003 között a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémián képezte tovább magát.
2004-től nemcsak tanára, hanem igazgatója is az iskolának. Diákjainak rajzot, festészetet, tervezést és agyagozást is tanít. A kézművesség egyik legősibb formája az agyag megmunkálása. A péterfalvai iskolaműhelybe Onokról (Nagyszőlősi járás) érkezik az alapanyag. A Kárpátaljai Megyei Művelődési Főosztály jóvoltából égetőkemencéje is van a műhelynek.
Tiszapéterfalván több mint 20 esztendeje szervezik meg nyaranta az Ének-, zene-, néptánc- és kézműves tábort, ahol 2004 óta Homoki Gábor vezetésével agyagozni is tanulhatnak a táborozók.  
A festészet diákévei óta állandó részét képezi életének: műtermében tájképek, csendéletek, portrék sora születetett meg. De, mint mondja, a festészetben mindenevő, mostanság pedig igyekszik saját stílusát absztrakt formák által is megjeleníteni. 2016 áprilisában a megyeszékhelyen, Ungváron egyéni kiállítása nyílt, de az elmúlt év során több csoportos kiállításon is láthatóak voltak munkái. 2016-ban Budapesten más kárpátaljai festőkkel, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) és a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület (MÉKK) tagjaival közösen állította ki festményeit. Utóbbi művésztábornak 2007-től tagja, a RIT 2016-os évzáró kiállításának meghívott kiállító művésze volt. A kerámiakészítés az elmúlt években ugyan az iskolai órák és a tábor idejére szorítkozott, terv szintjén már megvan egy saját műhely ötlete is, ahol művészi és népi jellegű munkák készülnének.

Espán Margaréta

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...