Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Bákai Zoltán 1973-ban született a Szatmár megyei Kálmánd településen, majd Kaplony községbe nősült, ahol ma is él családjával, és ahol kialakította saját kovácsműhelyét.

1989 óta foglalkozik a kovácsmesterséggel, akkor még a szülőfalujában, Kálmándon kezdte elsajátítani a tudományt. Elmondása szerint, az akkori műhelyben a kovács szakmán belül mindennel foglalkoztak, viszont őt különösen a patkolókovács mestersége érdekelte. Zoltán és két fia, Szabolcs és Balázs, a környék ismert patkolókovácsaivá váltak. Szabolcs már teljesen önállóan dolgozik apja mellett, önállóan patkol, Balázs pedig a szakma tanuló szakaszában van.

A családapának 2008–2009-ben lehetősége volt angol szakemberektől tanulni mégpedig Romániában. Az évek során egyre több lovardából keresték fel Zoltánt, és a nagy távolságok miatt nem a lovakat vitték a kovácshoz, hanem a műhelyt kellett a lovakhoz juttatnia, ezért egy mozgó műhely kialakításába fogtak, mely készenáll a lovardákba érkezni. A patkókat és a szerszámokat már nem ők készítik el, ezeket ugyan vásárolják, mely elősegíti munkájukat.

A patkolókovács feladata rendben tartani a lovak patáit, hisz ők nem tudják saját patáikat tisztogatni és megőrizni az egészségüket, így azokról 6-7 (akár nyolc) hetente levágja a ló patáira nőtt szarut, megtisztítja és szükség esetén korrigálja a problémákat patkóval. Vannak lovak, melyek különleges patkókat igényelnek, ezek a paták többségében valamilyen problémával rendelkeznek. A Bákai család különböző lovakat szokott patkolni, akadnak díjugratásban és díjlovaglásban tevékenykedő lovak, fogathajtában tevékenykedők, melyek az ő istállójában is megtalálhatók, de dolgoznak iskolalovakkal, mezőgazdaságban dolgozó lovakkal, és az állatok iránti szeretettből, szabadidős tevékenységet betöltő lovakkal is. 

Zoltán kiemelte a lovak szeretetének a fontosságát, hisz ez lehet a legfontosabb indíttatás egy patkolókovács számára. Ő maga is egy kisebb istálló tulajdonosa, lovai pedig fogathajtásban és tereplovaglásban használtak, viszont csak hobbi szinten, a lovak és a sport szeretetéért.  Bákai Zoltán és a környék lótartói remélik, hogy sok éven keresztül fogja még a nagy állatok egészségét és tisztaságát biztosítani. 

Fotó: Bákai Zoltán

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...