Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Dél-Baranya Horvátország éléskamrája. Az itt megtermelt javak az egész országban keresettek, mivel a főként turizmusról ismert ország tengerparti- és hegyvidéki területei kevésbé alkalmasak a gyümölcs- és zöldségtermelésre.

A helyiek pedig igyekeznek ezt az adottságot minél jobban kihasználni, vagy a turizmussal, mint az ország legfőbb tevékenységével ötvözni. Annak a ténynek köszönhetően, hogy Horvátország egész Európa szemében vonzó idegenforgalmi desztináció, a helyi termelők könnyen hírnevet szerezhetnek azon termékeiknek, amelyek arra méltóak. 

  A „Baranyai Kulen” is egy ilyen termék. A név le van védve, így a vásárlók csak a minőségi változataival találkozhatnak az üzletek polcain. A szóban forgó finomság egy helyi különlegesség, amely a Drávaszög minden füstölőjében megtalálható a disznótoros időszakot követően. A receptje nem teljesen egységes, egyesek kicsit másképpen fűszerezik, mint mások, azonban az alapanyagok megegyeznek. A kulent leginkább a stifolderhez lehetne hasonlítani, azonban eléggé eltér tőle ízben és külalakban egyaránt. A legfontosabb alapanyaga a minőségi hús, melynek zsírtartalmára különösen ügyelnek, és a minőségi fűszerpaprika, amely a legfontosabb fűszer a kulen esetében. További hozzávalók a fokhagyma, és a só. A fűszerpaprikát megfelelően kell adagolni, és a hagyományos kulen esetében elengedhetetlen a megfelelő csípősség biztosítása. Nem szabad túl erősnek lennie, azonban a pikánsan csípős íz szükséges. A paprikával-, sóval-, borssal ízesített, nem túl apróra darált húst a sertés vakbelébe töltik. A töltés gondosan történik, különösen figyelve arra, hogy levegő mentes legyen a bél belseje. A töltést követően a kész kulent sós vízbe áztatják néhány napig, ami után a füstölőbe kerül. Egy egész hónapon át füstölik, mígnem sötétbarna színt nem kap. Fogyasztásra legalább fél év szárítás után alkalmas. Elkészítése tehát időigényes, és a minőségi hozzávalók miatt költséges is. Értékesítési ára ezért igen magas, átlagosan 12-15 ezer Forint között mozog. 

  A baranyai régió legnagyobb „kulen” termelője a csúzai Matijevics család, akik már évtizedek óta termelik ezt a finomságot, mára pedig nagy tételbe termelnek, és több nagyobb bevásárlóközpont polcain is megtalálhatóak termékeik országszerte. Aki tehát Alsó-Baranyában, vagy akár a horvát tengerparton jár bátran kóstolja meg ezt a drávaszögi különlegességet, garantáltan nem fogja megbánni.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...