Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Nyitraszőlős, vagy ahogy mi mondjuk, Alsó Szőlős a Nyitra-vidéken található, bár a történelmi zoboralji falvakhoz már nem sorolják, mégis, ha kimegyünk a határba,

a Zobor és az egész hegyvonulat jelen van, a tájkép domináns eleme. A ma már javarészt szlovákok által lakott faluban még vannak emberek, akik művelik a földet, gondoskodnak arról, hogy az elhanyagolt, évek óta nem megmunkált, szétszórt és szétdarabolt parcellák megfelelő gazdára találjanak. Ilyen Bartha Imre gazda is, aki többéves tapasztalattal a háta mögött mesélt a gazdaság kialakulásáról, azok kezdetleges nehézségeiről, sikereiről.

A gazdaság mai működéséig hosszú út vezetett. 1990-ig az Alsó Nyitra gazdasági szövetkezethez tartozott (JRD). Az évek alatt sok változáson ment keresztül, növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Érdekességképp nekik volt anno az első kombájnuk káposztára Szlovákiában, ami azért nem kis mérföldkő, ma már a technológia fejlődésével automatikus a mezőgazdasági és egyéb munkák géppel való megkönnyítése, de régen nem volt ez ilyen egyszerű. 150 hektár területű földet művelnek, amelyet évente még 3-4 hektárral szeretne bővíteni. Ebből 70 hektáron csak zöldség szokott lenni. 

Ha valaki pulykát szeretne venni a környéken, akkor tudja, hogy ide kell jönnie, és itt talál. A gazdaság saját vágóhíddal is rendelkezik, így az itt felnevelt állatokat helyben fel tudják dolgozni, majd a boltban eladni.  A kaszálógép szerepét a bárányok töltik be, a Cigája és a III de france fajták. Jelenleg főleg pulykákat és csibéket tenyésztenek, pulykából két fajtát is (Big 6 és Hybrid XL), melyeknek megfelelőek a testi adottságaik és egészségi állapotuk, a Hybrid XL tojó súlya eléri a 15 kg-ot is, míg a kakas súlya akár 25 kg is lehet. 

A falu szélén található a kis bolt, ahol különböző zöldségeket és hentesárut is be tud szerezni az ember. Mögötte a gazdasághoz tartozó épületek vannak, szemben a határban pedig a föld, ahol káposzta, paprika, répa, dinnye vagy kukorica terem évről évre. 

Növénytermesztésen belül a gabonafélék és a kukorica az, amit megtalálunk náluk. Szezonális termékeik közé tartozik többek között a káposzta, kelkáposzta, burgonya, hagyma, paprika, karfiol, görögdinnye, sárgadinnye vagy a paradicsom. A gabonaféléket, mint a búza, árpa ősszel vetik, tavasszal csak a kukoricát. 

A növénytermesztésnél csak kizárólag organikus trágyát alkalmaznak, amelynek fő alkotóeleme az istállótrágya. Ökológia permetiek olaj bázisúak, természetes baktériumokkal és gombákkal. 

További különlegességnek mondható náluk a PI (pí)víz használata. Ezt a technológiát a magyarországi gazdáktól vették át, nagyon bevált, jó eredményeket érnek el vele. A PI víz javítja a magok csírázását, így a hektárhozam is sokkal nagyobb. Permetezésnél is sokkal jobban hat a permet, ha PI vizet használunk. A mezőgazdaságon kívül az állattenyésztésben, de emberi fogyatásra is alkalmas a Pí víz, így a környéken egyedüliként ezt is megtaláljuk nálunk a boltban. 

Itt érhető el a gazdaság weboldala, szlovák nyelven.  Predaj z dvora (gdvinodol.sk) 

Bartha Imre képei 

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...