Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Maurer Oszkár borászata a Délvidéken, az egykori Dél-Csongrádi (ma Szabadka-Horgosi) borvidéken van, azonban a szőlő nagyobbik része a régmúlt leghíresebb borvidékéről, a Szerémségből származik.

A borásznak küldetése az itteni régi dűlők, elfelejtett szőlőfajták felfedezése és újjáélesztése. A két vidéknek mind klímája, mind pedig talaja jelentősen eltér, a borok stílusa is ezt tükrözi. A 15 hektáron terem kadarka, furmint, szerémi zöld, kövidinka, bakator, mézes fehér, sárga muskotály, bánáti rizling, fehér kadarka, vadfekete, rajnai rizling, pinot noir, kékfrankos. Az egyik legrégebbi, 1880-ban telepített kadarkaültetvényről is Oszkár szüretel. A birtokon organikus gazdálkodás folyik.

A pincészet borásza, Maurer Oszkár gyümölcsészetet és szőlészetet tanult, de csak a háborús időszak elmúlásával kezdett el komolyabban foglalkozni a szakmával, 1994-gyel kezdődően. Családja négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel.

A borász filozófiája: „Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek. A borkészítés folyamatában a legfőbb hangsúlyt a lehető legjobb alapanyag megtermesztésére helyezzük, feljavított biotermesztés alkalmazásával. Az ültetvényeken az egyensúlyi állapot megteremtésére törekszünk, az őshonos élővilág lehető legteljesebb jelenlétéhez szükséges feltételek biztosításával. A természetesség a borkészítés során szintén alapelv számunkra. A szőlő mindenhez közelebb vitt engem, ami számomra fontos volt. A bor engem hazavezetett. Az érzelmek és a józan gondolkodás örök párviadala nem mindig oltja ki egymást, van az úgy is, hogy mindkettő ugyanazt akarja, csak egy kicsit másképp. Így lettem én borász. A szívem és az eszem is akarta. Szárnyalva, álmokat kergetve, és közben szilárd meggyőződésben, hogy jó úton járok.”

Nem mellékes, hogy Maurer Oszkár a Borászok Borászai döntése alapján 2022-ben tagja az 50 legjobb magyar borász körének. 

A Mauer pincészet keretén belül működik az 1880 Natural Wine & Food borkóstoló terem, mely nem is kaphatta volna másról a nevét, mint az 1880-as telepítésű Kadarka ültetvényről, mely mára a pincészet védjegyévé vált. Itt találkoznak a fine dining ételek és a natúr borok a háztáji, minőségi alapanyagokkal, vagyis a vidék legjava, amely meglepő gasztronómiai tapasztalatokat kínál minden kulináris élmény hívőjének.

Remélem sikerült meghoznom e Kedves Olvasó kedvét, hogy ellátogasson ebbe a délvidéki kulináris műhelybe, és kipróbálja ennek a fantasztikus borászatnak minden ízét-javát.

Képek forrásjegyzéke:

https://bit.ly/3x8HBXr

https://bit.ly/3NH4j01

https://bit.ly/3tiRqke

 

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...