A gazdálkodói jövedelmek növelésében és a egészségi állapot javításában (prevenció), az életmód formálásán keresztül, a megfelelő minőségi étkezéssel lehet leghamarabb kedvező eredményeket elérni. Ennek központi szereplője a közétkeztetés és az élelmiszer-forgalmazás lehet ma Magyarországon.
A kis- és nagytelepüléseken sokan rendelkeznek termőfölddel, megművelhető területtel, de nincsenek kellő mértékben birtokában a minőségi élelem-anyagok termelési agrártechnológiájának, és ez idáig nem segítette a termelőket a jó minőséget hitelesítő tanúsítási rendszer sem, amely egyben jó piaci lehetőséget is kínál.
A családok egészséges ételalapanyagai, valamint a gyermek-, a diák- és munkahelyi közétkeztetésben előírt normák a helyi és tájgazdálkodásból származó termékekkel biztosíthatóak első sorban. Így munkahelyeket teremthetünk úgyis, hogy közben egészségesebben étkezünk.
Hosszú távon az a mezőgazdasági termelés tartható fenn, amelynek célja:
Megegyező a célkitűzése a 2014-ben induló és levédett TájGazda® minőség- és eredet- tanúsítási programnak, azzal kiegészítve, hogy mindezt hitelesen tanúsítani is kívánja
A biztonságos élelem termelés érdekében számos uniós, drága és bonyolult minősítő rendszert fejlesztettek ki, de ezek egyike sem alkalmas a magyar gazdák lehetőségei és gazdálkodási viszonyai között a termelés, alapanyag előállítás és a technológiai folyamat tanúsítására, viszont a Tájgazda program és tanúsítási rendszer igen, hiszen kifejlesztésénél a táj adottságait, a megbízhatóságot, az egyszerűséget és a alacsony árat vettük alapul.
A TájGazda® program alkalmazásának egyik alapja az integrált, tájjelleghez igazodó, fenntartható növénytermesztés, ezen belül is az integrált, természetközeli, modern technológiák használatát ösztönző növényvédelem, és az ilyen takarmánytermesztésen alapuló natúr állattenyésztés. A TájGazda® program a mezőgazdaság és az élelmiszeripar meglévő jogszabályainak és előírásainak betartása mellett azokra a lényeges és legjobb termesztési, előállítási gyakorlatokra vonatkozik, amelyek biztosítják, hogy az adott árut az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, az egészségmegőrzés szükségleteinek és a vásárlók igényeinek megfelelő többlet minőségben állítsák elő.
A TájGazda® rendszer az önkéntes lánctanúsítást preferálja. Tehát az alapanyagok minőségét a termelés, a tartás technológiájának tanúsításával biztosítja, tanúsítja, továbbá a termékek minőségét a minősített (TájGazda® tanúsítású) alapanyagok használatával és a alkalmazott technológia minősítésével tanúsítja. Ennek kapcsán fontos ismeret, miszerint a tanúsítás mindig arra ad garanciát, hogy egy bizonyos előírásban (feltétel rendszerben) rögzített minőségi és technológiai jellemzők milyen mértékben kerültek betartásra, illetve megvalósításra. Egyes tanúsítási rendszerek az élelmiszerellátási láncban egyrészt vállalkozások közötti szinten működnek (business – to – business, B2B), másrészt pedig vállalkozások és fogyasztók között (business – to –consumers, B2C. A TájGazda® rendszer mindkét szinten tanúsítani kíván az élelmiszerellátási láncban.
A TájGazda® tanúsítás megvalósítása egy „online” tanúsítási rendszer, alapja a gazdák rendszeres szakértői, részletes gazdálkodási fölmérése (auditálása), amit kiegészít az évenkénti „önbevalláson” alapuló értékelés, mint például a gazdálkodási és termelési adatok internetes felületen történő megjelenítése és adatszolgáltatása, valamint a gazdálkodás helyszíni ellenőrzése.
Jelenleg a dél-alföldi régió három megyéjében folyik a gazdák tájékoztatása. Eddig mintegy 10 előadás hangzott el, mint pl. Kondoros, Doboz, Kecskemét, Gyomaendrőd, Nagyszénás, Csabacsűd, Mezőkovácsháza, Mezőhegyes stb. településeken. A legújabb hírek szerint a Mintamenza program négy Békés megyei község alapanyag-beszállításait a TájGazda® minősítéssel kívánja befogadni.
Dr. Márai Géza c. egyetemi docens , Szent István Egyetem, Gödöllő e-mail: |
Csibor Géza elnök, Veritas Kulturális Egyesület, Békés e-mail: |
- országos eredetvédelmi és tanúsított tájjellegű hagyományos gazdálkodási program és tanúsító védjegy
A 2013-ban létrehozott TájGazda® termelési rendszer tartalmazza:
TájGazda® keretében megvalósított nyereséges gazdálkodás:
Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.
Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...
Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.
Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,