Egy nemzet konyhakultúrája korántsem csak annak ízlésvilágát tükrözi. A magyar gasztronómia több mint ezer éve létezik, fejlődik, alakul,
s megmutatkoznak benne az ország és az egyes vidékek természeti adottságai, a növénytermesztés, állattartás hagyománya, az élelmiszerek előállításának fejlődése.
Az ízlésvilág és az élelmiszeripar fejlődése nyomán sok ételt került le az elmúlt évtizedekben a családi asztalokról, így bőven akadnak olyan ünnepi, hétköznapi vagy jeles eseményekhez, munkákhoz kapcsolódó fogások, amelyeket sokszor már csak a család legidősebb tagja tud elkészíteni.
A Kárpátalján működő Pro Agricultura Carpatika Megyei Jótékonysági Alapítvány tevékenységének középpontjában főként a családi gazdaságok létrehozásának segítése, az agrárszférában dolgozók szakmai ismereteinek növelése, a gazdálkodók korszerű és környezettudatos technológiákkal való megismertetése áll. Az elmúlt néhány hétben viszont hagyományos ételek felkutatásával és bemutatásával bővítette, színesítette tevékenységi palettáját.
A program kezdetén a jótékonysági alapítvány vezetői, falugazdászai, tisztségviselői gyűjtötték össze a saját településükön ismert hagyományos ételeket, melyet több esetben saját maguk készítettek el.
A Pro Agricultura Carpatika kezdeményezése azért is olyan fontos, mert hozzájárul ezen ételek köztudatban való megmaradásához, s az internet adta lehetőségeknek köszönhetően széleskörű továbbadásához is. Ezzel hasonlóan fontos tevékenységet végeznek, mint azok, akik népdalt vagy népmesét gyűjtenek.
Az alapítvány honlapján (www.proagri.org) olyan ételek elkészítésének módját tekinthetik meg az érdeklődők, mint a korpacibere, a puliszkás pörkölt, a savanyúkáposztás poc, a köménymagos rongyos leves, a savanyúleves, a káposztás paszuly. Az ételek receptjét és elkészítési módját színes fényképekkel, esetenként videóval is kiegészítették.
Az alapítvány továbbá egy felhívást is közzétett Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/ProAgriculturaCarpatikaJotekonysagiAlapitvany), melyben arra bíztatja követőit, hogy ők maguk is bátran mutassák meg a saját vidékükre jellemző ételeket.
Aki kíváncsi az eddig összegyűjtött és remélhetőleg folyamatosan bővülő recepttárra, az látogasson el az alapítvány oldalára, amelyen az Elődeink eledele fül alatt megtekintheti, eddig milyen ételeket sikerült összegyűjteni Kárpátalja különböző vidékeiről.
Espán Margaréta