Ezen a héten kezdetét vette/veszi a Nagyböjt, mely Krisztus 40 napos böjtölésére emlékeztet, s amely felkészít bennünket a Feltámadás Ünnepének méltó fogadására, megünneplésére.
Nagyböjt időszaka hagyományosan Hamvazószerdától Húsvétvasárnapig tart. A görögkatolikus egyházban azonban már február 15-én kezdetét vette a készület időszaka. Ez idő alatt testünket és lelkünket egyaránt igyekszünk felkészíteni az ünnepre, mégpedig legfőképpen az étkezéssel, mulatozással kapcsolatos tilalmak megtartásával, ill. személyes lemondásokkal és fogadalmakkal. A zsíros, húsos ételek fogyasztása néhány nap kivételével tilos, ám Nagyböjt ideje alatt is lehet finomakat enni.
Az alábbiakban néhány hagyományos nagyböjti ételt olvashatnak a kárpátaljai Batár faluból.
Málépogácsa
Mérőeszköz: 1 dl-es pohár.
Hozzávalók: 4 pohár búzaliszt, 4 pohár kukoricadara, 2 pohár cukor, 1 pohár olaj, 5 pohár víz, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor.
Az alapanyagokat összekeverjük, így egy folyékony masszát kapunk. 200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük, végül a tetejét megszórjuk vaníliás cukorral.
Céklasaláta
Hozzávalók: 1 kg cékla, só, cukor, ecet.
Elkészítés: a céklát megfőzzük, majd lereszeljük. 1 dl vízbe ízlés szerint sót, cukrot, ecetet keverünk, ráöntjük a céklára és összekeverjük.
Málékása gombával
Ezt az ételt a hagyományos töltött káposzta mintájára kell elkészíteni. Csak az alapanyagok másak.
Hozzávalók: 1 kg kukorica, 50 dkg gomba, 3 db hagyma, 2,5 dl olaj, 1 l paradicsomlé, 3 kg káposzta, só, bors, pirospaprika.
Vinyigret
Hozzávalók: 0,5 kg savanyúkáposzta, 0,5 kg paszuly, 0,3 kg sós uborka, 0,5 kg cékla, 0,5 kg krumpli, 2 db hagyma, olaj.
Elkészítés: A krumplit, a paszulyt és a céklát megfőzzük, majd, miután kihűlt, a többi hozzávalóval együtt kockákra vágjuk és összekeverjük. Ezután ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. Fogyasztás előbb kb. 2 órát állni hagyjuk.
Parázs paszuly
Hozzávalók: paszuly, hagyma, olaj.
Elkészítés: A paszulyt megfőzzük, majd összekeverjük a kockára vágott hagymával és némi olajjal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Krumplis házi kenyér
Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 0,3 kg krumpli, 5 dkg élesztő, 1 ek cukor, 1 ek só, 1 dl olaj.
Elkészítés: a lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy kis mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a langyos vízben elmorzsolt élesztőt. Összegyúrjuk, és egy éjszakára állni hagyjuk.
A főtt krumplit lereszeljük és hozzákeverjük a kovászhoz. Langyos vízzel és egy kevés olajjal összegyúrjuk. Ekkor tesszük hozzá a sót is. A tésztát hagyjuk megkelni, majd kiszakítjuk, újra kelni hagyjuk. Végül 200 fokon egy óra alatt megsütjük.
A képek 2020. február 24-én az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Görögkatolikus Főiskolai Lelkészsége és a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület által szervezett nagyböjti ételbemutatón készültek. Az ételeket a Batári Görögkatolikus Egyházközség hívei készítették.
Espán Margaréta