Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Egyes falvakban, mint ahogy nálunk, a felvidéken is a disznóvágási készületekben rokonok, szomszédok, közeli barátok mind segítettek. Ilyenkor mutatkozott meg az igazi csapatmunka. Mindenki kivette a munkában a részét.

A háziasszonyok feladata a bél tisztítása és az ételek elkészítése, amíg a férfiak feladata a hús feldolgozása volt.   

Az ínyencségek elkészítése után „megterült” a falusi vendégasztal, amelyre a nap folyamán elkészített finomságok kerültek feltálalásra.. Az asztalra friss, finom disznóleves, lacipecsenye illetve véres hurka került. Természetesen a sok-sok finomság mellett a házi szilvapálinka sem maradhatott ki.

Egy hagyományos disznóvágáskor a kolbász, hurka, disznósajt és a tepertő elkészítése mellett nem maradhat ki a májpástétom sem. Az ízletes sertésmájpástétom csakis hazai termékek elkészítéséből, vagyis egy disznóvágás alapanyagaiból az igazi. Legfőbb alapanyaga, mint ahogy az a nevében is benne, maga a máj. Elkészítésének többfajta módszere is ismert, íme tehát egy általam elkészített recept, ami számomra bevált. 

Hozzávalók: 2 kg nyers sertésmáj

                      1,5 kg nyers sertéshús

                      3 kg szalonna

                      6 nagy hagyma

                      20 tojás

                      8 gerezd fokhagyma

                      2 kanál zsír

                      só, bors, őrölt paprika ízlés szerint 

Elkészítés menete: A hagymákat megtisztítjuk és apró darabokra felkockázzuk. Egy edénybe zsírt teszünk és a felaprított hagymát benne megpirítjuk. Ezután a májat, a húst valamint a szalonnát nagyobb darabokra felvágjuk és robotgép segítségével a legkisebb lyukon (2mm) ledaráljuk. Az egészet egy nagyobb tálba helyezzük. Hozzáadjuk a pirított hagymát és a tojásokat. A fokhagymákat megpucoljuk, majd fokhagymanyomó segítségével beleaprítjuk a tálba.  Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A pirospaprika mennyisége főleg a pástétom színét határozza meg, a mi esetünkben ez egy fél tasak. A fűszerezésen nagyon sok múlik, ezért inkább csak óvatosan adagoljuk. Mindezek után az egészet alaposan összekeverjük. Ezt követően a masszát 720 ml-es, csavaros tetejű befőttes üvegekbe kanalazzuk, majd az üvegekre a tetőt jó szorosan rácsavarjuk. A megtelített üvegeket egy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel és alacsony lángon 2-2,5 órán keresztül főzzük.  

Amint a májpástétomok megfőttek, vízzel együtt hagyjuk a fazékba kihűlni, majd kiszedjük és alaposan áttörölgetjük. Az elkészült májpástétomokat hideg helyen tároljuk. Ideális a spájzban, esetleg pincében. Az imént leírt mennyiségből 25 darab pástétomot tudunk elkészíteni. Kiválóan fogyasztható reggelire vagy vacsorára is. Elsőre lehet bonyolultnak tűnik, de akár még a kezdő szakácsok is eltudják készíteni. Elkészítése kicsit „koszolós“, valamint időigényes, de megéri a fáradozást, mert a hazai terméknek párja nincs!

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...