Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Hargita megyében, az Egyes-kő lábánál felnőtt Molnár-Csorba Zsoltnak fontos érték a szabadság és a hagyományok őrzése, amit elmondása szerint itthon, a hegyei között tud megélni.

Több évnyi távollét után hazatért Balánbányára az Egyes-kő lábához, itthon látta megvalósíthatónak a hagyományok és hegyek által hagyott örökségek életben tartását. Mesél az erdő névvel ellátott szörpök, befőttek, tea füvek készülnek itt, s a múlt is visszaköszön, hiszen nagyszülők, dédszülők használati tárgyait, eszközeit is őrzik a szülői házban, melyeket szívesen a kíváncsi látogatók elé tárnak. A nagyszülők használati tárgyai mesélnek az egykori életről, szinte minden tárgynak története van, Molnár-Csorba Zsolt és felesége megóvják az örökölt kézzelfogható és szellemi értékeket.

Molnár-Csorba Zsolt egy évtizednyit volt távol szülőföldjétől, hegyei hazacsalták, most a fészekrakásra fókuszálnak feleségével, a csíkszentdomokosi Imolával. A fiatalok otthona a Kovácspatak utcában van, semmi pénzért nem hagynák el gyökereiket, hagyományaikat, értékeiket. 

A szabadidejükben készülő ínyencségek a Mesél az erdő nevet viselik, Zsolt így vallott a névválasztásról a: „Igazából magamnak sem tudom megválaszolni miért pont ezt a nevet választottam. Van egy ilyen mesekönyv, gyerekkoromban járt a kezemben ilyen mesekönyv, amelynek a borítóján mindenféle állatok vannak, erdő van rajta, egy olyan világ, amit mindig elképzelek magamnak, hogy milyen jó lenne olyan világban élni, és lehet, hogy valahol innen indul.” Legelső termékeik kizárólag vadon termő, vörös és fekete áfonyából készültek, most az áfonya készítmények adják a terméklista kétharmad részét. A négy alappillér a vörös áfonya szörp és lekvár, fekete áfonya szörp és lekvár képezik, akár mézzel vagy cukorral édesítve. Készült már náluk áfonya kocsonya, fekete áfonya bor, vörös áfonya üdítő, kompót és egyéb kísérleti fázisban lévő finomságok. A termékek születését az őket körülvevő természet ihlette, így készült továbbá pitypang szörp, fenyőhajtás szörp, fenyőtoboz szörp, orgona, szeder és málna szörp. Elmondásuk szerint a természetjárás szinte elkerülhetetlenné tette, hogy tovább bővüljön a lista havasi teakeverékekkel, szárított gombával és egyéb gyógyfüvekkel, így készült egy családi recept alapján továbbgondolt rókagombával elvarázsolt zakuszka is. 

Tervezik, hogy műhellyel is bővítenék otthonukat, hogy tovább fejlődhessenek ízletes, természetes és vitamindús termékeik, amik egyelőre kis tételben készülnek. Egy Facebook oldalt is megálmodtak a Mesél az erdőnek, egyelőre viszont a személyes profiljukon lehet megkeresni őket. Ha valaki Balánbányára látogat, hamar útbaigazítást kaphat az ott lakóktól, hiszen a kis közösség tagjai szoros kapcsolatot ápolnak egymással. Ebből adódóan rengeteg kézműveshez is eljuthatnak, mint például szarvas agancsból faragott kiegészítők, kerámiák, természetes alapanyagból készült szappanok, ékszerek és természetfotók. Terveik közt szerepel az is, hogy mindezt központosítsák, egy helyen megtalálhatóak legyenek. Bíznak benne, az új műhely és bemutató tér új lehetőségeket ad majd a Mesél az erdőnek.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...