Rudabánya, TájGazda

Rudabánya városa több szempontból is hazánk egyik legérdekesebb helye. Itt található a világhírű Rudapithecus hungaricus őslénytani lelőhely, a bányászattörténeti múzeum és a meseszép,

kristálytiszta, türkizkék bányató, amely hazánk legmélyebb és egyik legszebb tava. A bányató csodás látványa ugyanakkor számos veszélyt is rejt magában. A meredek, omladozó sziklafalak megmászása kockázatos. A tóban fürödni szigorúan tilos!! Hiszen a hideg hőmérsékletű víz és a hirtelen mélyülő part, a felszín alatt rejtőzködő, halálos sziklák miatt kiszámíthatatlanná válik. Bár a tó magántulajdonban van, látogatása a Rudabányai Múzeum engedélyével lehetséges. Jelenleg idegenforgalmi fejlesztés miatt építkezés folyik a területen.

Rudabánya területén már az ókorban is bányásztak vasércet és színesfémet. A 19. és 20. század fordulóján Európában az egyik legkorszerűbb bányaüzemnek számított. A bányató a volt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett. Eleinte két külön állóvíz volt, de a vízszint emelkedésével egyesültek, így kialakítva mostani kiterjedést. A tó hossza kb. 300 méter, legszélesebb pontja 80 méterre tehető, legnagyobb mélysége megközelítheti a 60 métert is. Vize hideg, tápanyagban viszonylag szegény, ezért csak kisebb halfélékkel találkozhatunk benne.
1985-ben megszűnt a vasércbányászat. Ezt követően a környező kopár sziklákat fokozatosan elborította a növényzet. Cserjék, tölgyesek, akác, nyír, nyár, fenyőfélék hódítottak teret. A tó kékeszöld víztükre, a zöld növényzet, a szürke, barna, sárga és vörös sziklákkal igazi mediterrán hangulatot tükröz.

A város több történelmi épülettel is büszkélkedik, amit érdemes felkeresni, ha már a tavat megtekintettük. Például a 33 méter hosszú, gótikus stílusban épült református templomot. A templomban ma is látható a középkorból fennmaradt, 14. századi kovácsoltvas kapu, a gótikus falképtöredék, a mérműves ablak, valamint Perényi István és Saurer Erhard vörösmárvány síremléke, melyek miatt hazánk jelentős egyházi emlékei közé tartozik.
A Bányászati Múzeum több ezer dokumentumot, térképet, fotót, tárgyat gyűjtött össze az évtizedek során, melyek felölelik a történelmi Magyarország érc- és ásványbányászatának egészét. Láthatunk itt az őskorból fennmaradt pattintott és csiszolt kőeszközöket, cserépedényeket, a réz- és bronzkor gazdag fémművességéből származó csákányokat, vésőket, a középkorból nyeles ékeket, kalapácsokat. A későbbi korokból is rengeteg érdekességgel találkozhatunk, valamint a bányásztársadalom tagolódását, különböző csoportjainak életmódját, eredeti használati tárgyait és bútorait is megismerhetjük.
A múzeum másik részében ásvány- és őslénygyűjteményt látható, ahol egyrészt a magyarországi bányahelyek legszebb ásványaiból álló kiállításban gyönyörködhetünk, másrészt megnézhetjük a világhírű Rudapithecus hungaricus leleteinek másolatait is.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Brikk: a variáció tárháza végtelen

  Brikk építőjáték, TájGazda

  Mikor gyerek voltam, imádtam az olyan játékokat, amelyekből építeni lehetett. Csak a képzeletemen múlott, hogy milyen dolgok öltenek alakot belőle. Bárhogyan lehetett kombinálni az egyes elemeket

   
 • A művészet hobbi

  Kizárólag természetes alapanyagokkal szeret dolgozni és vonzereje a felújítás, az újrahasznosítás, a reciklázs. Tényi Irénke nagymama a művészet világában találja meg az élet harmóniáját,

   
 • Fegyház és egyház közös fallal

  Marianosztra, Börtön

  Papok és rabok, akiket csak egy fal választ el egymástól. És tényleg csak egy fal. Márianosztrán a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom és a Fegyház egyik fala közös.

   
 • A Tópart Vendéglő

  A Tópart Vendéglő, TájGazda

  A debreceni fiú és a szegedi lány Mezőberényben tartották lakodalmukat… Ha az ember betér Mezőberényben a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre

   
 • Mónosbél – az ősi almafajták kincsestára

  Mónosbéli almáskert – az ősi almafajták kincsestára, TájGazda

  Mónosbél a Bükk-hegység lábánál, Egertől kb. 19 km távolságra található. Kedves, vendégszerető emberek lakják e kis települést. A faluba beérve – Szarvaskő irányából- érdekes látvány fogadja az arra tévedőt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére