Somoskő, TájGazda

Somoskő Salgótarján részeként a szlovák - magyar határvonalnál fekszik. A település fölé magasodó vár és vulkanikus képződmény viszont már Szlovákia területén található.

A Schengeni egyezmény életbe lépése óta mindkét nevezetesség a magyar oldalról is szabadon megközelíthető.
A bazaltképződmény világhírű nevezetesség, e ritkaság a világon ezen kívül csak két helyen található meg.

A várhegy északi oldaláról letekintve vehetjük szemügyre e rendkívüli látványosságot, a bazaltorgonákat, illetve a bazalt mezőt vagy másik nevén a kőtengert. A mintegy 500 méter magasból kihajló 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp szerűen helyezkednek el. A kiömlő láva bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg. 5 és 6 szögletű karcsú oszlopok keletkeztek a lassú kihűlés következtében. A hegy köveit a vár építéséhez, vasúti töltésekhez használták fel az évszázadok alatt.

A mélyben, a hegy lábánál fut a kőtenger, a felgyülemlett bazaltos törmelék rengeteg. Egy része a pleisztocén korban keletkezett, mállástermékként, a természet alakított ki. A felső rétegét, emberi kezek termelték, a vár építésekor.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Marosfői finomságok

  Az Edrélyben élő Bíró-Boér Attila saját fűszerkeverékeit, készítményeit zárta üvegekbe, dobozkákba, hogy sajátos ízvilágát távollétében is élvezhessék az ínyencek. A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend lovagja

   
 • Szathmáry Karolina Kollégium: tanítás és nevelés

  Szathmáry Karolina Kollégium: tanítás és nevelés, TájGazda

  Az idei, szeptemberi hónap rendkívüli jelentőséggel bírt a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiumának életében. Ugyanis az intézmény ez év szeptember 25-én

   
 • Duna Menti Múzeum

  A Duna és a Vág összefolyásánál elterülő Komárom hajdan összetartozott a határ túloldalán fekvő azonos nevű várossal, a trianoni békediktátum azonban kegyetlenül kettészakította.

   
 • A lőkösházi festő, aki bejárta az Akropoliszt

  Corvus-Kora festő, TájGazda

  A lőkösházi festő bejárta az Akropoliszt töviről, hegyire... Corvus-Kora-Róbert festőművész nem szereti, ha munka közben zavarják, ezért zárkózik be festés közben.

   
 • Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

  Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

  Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére