Somoskő, TájGazda

Somoskő Salgótarján részeként a szlovák - magyar határvonalnál fekszik. A település fölé magasodó vár és vulkanikus képződmény viszont már Szlovákia területén található.

A Schengeni egyezmény életbe lépése óta mindkét nevezetesség a magyar oldalról is szabadon megközelíthető.
A bazaltképződmény világhírű nevezetesség, e ritkaság a világon ezen kívül csak két helyen található meg.

A várhegy északi oldaláról letekintve vehetjük szemügyre e rendkívüli látványosságot, a bazaltorgonákat, illetve a bazalt mezőt vagy másik nevén a kőtengert. A mintegy 500 méter magasból kihajló 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp szerűen helyezkednek el. A kiömlő láva bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg. 5 és 6 szögletű karcsú oszlopok keletkeztek a lassú kihűlés következtében. A hegy köveit a vár építéséhez, vasúti töltésekhez használták fel az évszázadok alatt.

A mélyben, a hegy lábánál fut a kőtenger, a felgyülemlett bazaltos törmelék rengeteg. Egy része a pleisztocén korban keletkezett, mállástermékként, a természet alakított ki. A felső rétegét, emberi kezek termelték, a vár építésekor.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A borvizek királynőjének múltja és jelene

  Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, 900 méterrel a tengerszint felett fekszik a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

   
 • A pozsonyi Prímás palota

  A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

  Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

   
 • Légies kosárkák

  Miklós Judit a csodás Csallóköz szívében, Légen lakik, Felvidéken. Hivatását tekintve egészségügyi nővér. Emellett már hetedik éve pedignádból fon kosarakat, tálcákat vagy, amit épp kigondol.

   
 • Duna Menti Múzeum

  A Duna és a Vág összefolyásánál elterülő Komárom hajdan összetartozott a határ túloldalán fekvő azonos nevű várossal, a trianoni békediktátum azonban kegyetlenül kettészakította.

   
 • Napraforgó, amely mindig a Nap felé fordul

  Napraforgó, TájGazda

  A minap a határban jártam, hogy megnézzem milyen az idei búzánk. A parcellához vezető után volt szerencsém néhány helyen megcsodálni a nyár egyik nagy kedvenc növényét,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére