Holler, TájGazda

A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökséget Gyomaendrődön. A „Holler”, a Körös Étterem és Szálloda, ugyanolyan emblematikus épülete Gyomaendrődnek, mint például a Nagytemplom Debrecennek.

Ugyanúgy a város főterén áll, és kiemelkedik, elkülönül környezetétől. A huszadik század első évtizedének végén, ugyanezen a helyen, porig égett Holler Sámuel csárdája. Ennek helyén épült meg a Kávéház és Étterem. A Körös Étterem és Szálloda mai arculata öt esztendővel ezelőtt végrehajtott, teljes külső és belső felújítás után alakult ki. A szálloda tulajdonosa Tímár András szakács, ma már jókedvűen meséli el annak a napnak a történetét, amikor az épület az ő tulajdonukba került.
Izgalmas nap volt az árverés napja 1999-ben. Tímár András és felesége aznap azért mentek Békéscsabára az APEH központba, hogy részt vegyenek azon az árverésen, melyen az ÁFÉSZ tulajdonában lévő, „Holler” került árverésre. Csodálkozva tapasztalták, hogy reggel nyolc órakor, a megadott időpontban csak ők voltak jelen, rajtuk kívül nem volt más érdeklődő.
Miközben tudták, hogy fővárosi befektetők is meg akarják vásárolni. Ezért lepődtek meg nagyon, és idegesek is lettek. Sürgették a bonyolítót, haladjon, nincs ott senki, ők pedig komoly vevők. Tűkön ültek, de az árverés levezetője nem zavartatta magát, végigmondta a kötelezőt. Az idő mintha ólomlábakon járt volna, olyan lassan haladt. Aztán végre licitálhattak. Hamar megegyeztek, tizenöt perc alatt végeztek, aztán amilyen gyorsan csak tudták, el is hagytuk a helyszínt. Már hazafelé tartottak és a kocsiból felhívták az árverés levezetőjét és megkérdezte tőle, hogy jöttek-e még érdeklődők. Persze, hogy jöttek. A pesti vásárlók azért késtek, mert azt hitték, hogy Gyomaendrődön, a helyszínen lesz az árverés. Mire kiderítették, hogy nem, addigra mi már elkelt a „Holler”. Szerencséjük volt! Persze tudták, hogy mit vállalnak el, hiszen Tímár András inaskora óta ott dolgozott, ott lett szakács, ott töltötte az egész életét. Az első pillanattól kezdve az volt a tervük, hogy elindítják a szakács, pincér, cukrász, tehát a vendéglátóipari szakmák oktatását, 2000 óta legalább három-négyszáz gyereknek adtak szakmát a kezébe. Az elméleti oktatás a mezőgazdasági szakközépiskolában volt, ők a gyakorlati képzést adtuk. Az épület 2007-ben újult meg teljesen. Akkor szüntették meg a balkáni állapotok, amik a házban uralkodtak. A szállodai szobák eladhatatlanok voltak, a gépészet korszerűtlen, egyáltalán, a XXI. században vendéglátást abban az épületben már nem lehetett folytatni. A felújítás után a szállodának stabil, visszatérő vendégei lettek. A város huszonöt-harminc kilométeres környezetében lévő külföldi cégek vezető alkalmazottai, illetve vendégeik őket választják. Vannak állandó vadászaik és visszatérő családjaik, akik évente egy-két hetet itt töltenek a városban. Természetesen maradt még szabad kapacitásunk. Nyolc kétágyas, két háromágyas és egy egyágyas szobájuk van. Az ágyaik kivétel nélkül Cargo matraccal készültek, mindegyik szobánk klimatizált, áraik nem magasak. Az éttermük látott már szebb napokat is. Bár mindent megtesznek a betérő vendégeikért, igazából a rendezvények, és a szállodához tartozó étkeztetések jelentik a meghatározó bevételeket. Éttermük nagy létszámú fogadások, lakodalmak lebonyolítására is alkalmas. Ételkínálatunk gazdag, Békés megyére jellemző, alapvetően magyaros, az étkezéseket igyekszünk gasztronómiai eseménnyé varázsolni. A Körös Étterem és Szálloda az étterem és a hotel mellett pizzériát és sörözőt is üzemeltet. A válságot pontosan ugyanúgy megsínylik, mint bárki más a szolgáltató iparágban. Napi életüket a körülményekhez igazítják, de például arra szakítanak időt, energiát és pénzt is, hogy a gyomaendrődi magyar biliárd egyesületet támogassák. A csapat a Hollerban tartja edzéseit, itt rendezi bajnoki mérkőzéseit. Dolgozni sem felejtettek el, becsületesen végzik munkájukat, és ők is várják a jobb időket. A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökségét, és aktívan részt vállal a kisváros közéletében is.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Fegyház és egyház közös fallal

  Marianosztra, Börtön

  Papok és rabok, akiket csak egy fal választ el egymástól. És tényleg csak egy fal. Márianosztrán a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom és a Fegyház egyik fala közös.

   
 • Bútorkiállítás a Máriássy kastélyban

  Bútorkiállítás a Máriássy kastélyban, TájGazda

  Márkusfalva Felvidéken, Lőcsétől 14 km-re fekszik, déli irányban. A községben álló jó állapotban lévő, mutatós kastélyt leginkább történelmi bútorkiállítása miatt érdemes felkeresni.

   
 • Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek!

  Knyihár kolbász

  Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek! Azért mert… Budapest, Rózsák tere, termelői piac, szombaton délelőttönként. A csabai kolbászárus standja előtt mindig hosszú sor áll,

   
 • Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

  Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

  Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

   
 • Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is

  Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is, TájGazda

  Két Benében (Kárpátalja Beregszászi járása) élő, alapvetően is hagyományőrző hobbit űző kézműves, Anicka-Hadady Csilla és Bábel Zsuzsa a horgolótűt és a szövőkeretet kavaróra cserélte,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére