Erked, TájGazda

Térségünkben ritka kiváltság, hogy a középkorban érezheted magad. Hiába keresed utazási reklámok között, sokszor térképen sem találod. Lehet, pont ezért nem változott az „elrejtett” település pár száz év alatt.

Pedig Európa szerte egyedi toronyórája méri az időt!
A Székelyföld határvidékén, Segesvár-Brassó útvonalról Héjjasfalva után letérve, zötykös-köves úton araszolsz előre a vidám dombok között, s az idő kereke lassan megfordul.
Hajdan egy gazdag, kis szász falu volt Erdélyben Erked. Azt gondolnád apró házacskák fogadnak majd, de valóságos városkába érkezel, mámorosan kanyargó kis, köves utcácskákban a jellegzetes szász építészet, harmonikus egysége köszön rád, és csodálatos piactere egy hajdani civilizáció dicső múltjára emlékeztet.
A település gyöngyszeme az 1200-as években épített kettős falú, héttornyos erődrendszerrel ellátott evangélikus templom. A látszat ellenére késő gótikus építmény, melyen helyenként fel lehet fedezni a kezdeti románkori emlékeket.
Sajnos a második világégéskor az egykori összetartó, bámulatos közösség utódai lassan kezdtek kivándorolni, s mára már talán egyetlen szász sem lakja.
Szerencsére vannak, akik a szász kultúra szerelmesei, közöttük Károly herceg is, akiknek köszönhetően különböző fejlesztési tervezgetésekkel, és jelentős anyagi támogatással felújult az erőd, néhány vendég ház, lassan talán az oda vezető út is elfogadható állapotba kerül és talán turisták is fognak arrafele tévedni.
Nagy kérdőjel: mi lesz veled Erked? Felébredsz Csipkerózsika álmodból? Visszajönnek szász lakóid szülőföldjükre? Újgazdák szüretelik le a több évszázados termésed? Vagy mindent felélő falka segít hozzá, hogy elkukkanj a történelem süllyesztőjében?
Mindannyian tehetnénk valamit, hogy a középkorban felejtett kincs megmaradjon, ragyogjon, és sok-sok generációnak biztosítsa azt a kiváltságot, hogy a középkorban érezze magát!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • V.O. Kati Handmade Jewellery

  V.O. Kati Handmade Jewellery, TájGazda

  Vasy Orbán Katalin Csallóközaranyoson él, egy gyönyörű felvidéki faluban, Komáromtól 9 kilométerre nyugati irányban. Jelenleg főállású édesanya, végzettsége szerint matematika tanár,

   
 • „A jó bor az a hegy leve és a gazda verejtéke”

  „A jó bor az a hegy leve és a gazda verejtéke”

  A Bereg-vidéket akár a kárpátaljai Tokajnak is nevezhetnénk, hiszen itt található a vidék szőlészeteinek, borászatainak jelentős része, s aki idelátogat, ugyanúgy nem hagyja ki a borkóstolást,

   
 • Fából született kincsek

  Fából született kincsek, TájGazda

  Gyermekkori emlékeim játékait látom vissza a képeken. A pörgő búgócsiga, a különböző méretű és színű fa építőkészletek, kirakók. Akkoriban nem is tudtam mennyire fontosak voltak ezek a játékok.

   
 • A méhanyák eladása hozza a fő bevételt

  A méhanyák eladása hozza a fő bevételt, TájGazda

  Kárpátalján becslések szerint akár 300 magyar anyanyelvű méhész is tevékenykedhet. Bár ebben az ágazatban főként a méz értékesítését gondolhatnánk az üzlet központjának, vidékünkön egészen más a helyzet.

   
 • Liszt Ferenc Pozsonyban

  Liszt Ferenc Pozsonyban, TájGazda

  Napjainkban nem valószínű, hogy van olyan ember Európában, akinek Liszt Ferenc neve ne csengene ismerősen. A 19. század egyik legjelentősebb és legtermékenyebb zeneszerzője, zongoraművésze,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére