Prédikálószék kilátója, TájGazda

A túrázók egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a 639 méter magas Prédikálószék újabb látványossággal bővült. Az amúgy is páratlan panorámával büszkélkedő Visegrádi-hegység

egyik legmagasabb csúcsán kilátót építettek, amelyről még szebb látvány nyílik a Dunakanyarra. Az egyik oldaláról Visegrád, a Salamon-torony és a Fellegvár, míg a másik oldalról a Börzsöny-csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos-hegy és a Nagy-Hideg-hegy figyelhető meg.

Ez év október 22-én került átadásra a Pilisi Parkerdő Zrt. által épített prédikálószéki kilátó. A kilátó tervezése során fontos szempont volt, hogy az építmény mind küllemében, mind anyagában illeszkedjen a tájba. A munkálatokat a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve hajtották végre, sőt a madarak fészkelési idejére – a tavaszi és a nyári hónapokra - fel is függesztették azt. A kitűzött célt sikerült megtartani a kivitelezés során, hiszen az eredeti értékeket sikerült megtartani. Továbbá az erdő, a táj adottságait figyelembe véve a kilátót nem emelkedik a fák lomkoronájánál magasabbra. Sőt a Duna túlpartjáról nézve is megmaradt a táj történelmi és természeti egysége.

A 12 méter magas, három szintes körpanorámás kilátó betonalapokon nyugszik, amely Koller József tervei alapján készült. Az alaphoz közel 30 m3 betont, 0,88 tonna betonacélt használtak fel, a faszerkezethez 61,6 m3 vörösfenyőt, 5,15 tonna acélt, melyet 35800 csavarral fogtak össze. A festés során 985 liter festékkel kenték le az építményt. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet betöltő magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett információs táblákon. A kilátó környékén ingyenes wifi is elérhető, tetején webkamerákat állítottak fel.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Az újkígyósi földtégla

  Újkígyósi földtégla, TájGazda

  Abban élhetsz, amin jársz! Földtégla a jövő építőanyaga. Vezérhangya! Különös kifejezés. A köznyelv általában pejoratív értelemben használja, miszerint, akinél elindul a vezérhangya bolondos, különös figura,

   
 • Kézműves papucsok

  Kézműves papucsok, TájGazda

  Ritka és egyedi foglalkozás a cipész szakma, de ezen belül a kézműves papucskészítés még ritkább mesterség. Vajdaságban, a Tisza melléken, pontosabban Adán él Szalma Sándor mester, aki a néptáncos cipők

   
 • Sörhöz, borhoz, családi ebédhez

  Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

   
 • A tiszaderzsi Bibliamúzeum

  A tiszaderzsi Bibliamúzeum, TájGazda

  Tiszaderzs községe a Tiszafüredi járásban található, Szolnoktól kb. egy órás autóútra. A község lakói életében fontos szerepet tölt be a vallás. Jelzi ezt a falu központjában található 18. századi református templom is.

   
 • Retro vendégszállás és étterem

  Retro étterem, TájGazda

  “RETRO” Vendégház “-ez az európai kifinomultság és kárpátaljai vendégszeretet! Kárpátalja egyik legismertebb és magyar történelmi vonatkozásban legjelentősebb városában, Munkácson van sok jó szállás és étkezési lehetőség.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére