A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

ha a munkahelyemen mákos fogakkal mosolygok. Az igazat megvallva ez még nem fordult elő velem. De komolyra fordítva a szót, bármennyire ciki vagy nevetséges a fogak között megbúvó mákszemek, nagyon fontos és nélkülözhetetlen élelmiszer az életünkben.

Még most is a szemem előtt látom a nagymamám kertjében lévő virágzó máktengert. A csodás fehér, lilás-rózsaszínes virágokat. Majd amikor a sorok közt sétáltunk és a megszáradt mákgubókat törtük le és vágtuk fel, kiöntve belőle a szemeket. Olykor a kezünket is felsértette a megszáradt gubó. Majd a nagyim többször átmosta a mákszemeket és kiterítette az udvaron, hogy a napfény sugarai megszárítsák. Olyan jó érzés volt beltúrni és forgatni a kezeinkkel.

Ma már nagyon szabályozzák, hogy ki, milyen mákot, mekkora mennyiségben termeszthet. Hiszen a gubójában található alkaloidák az ópiumgyártás alapanyagaként is felhasználhatók. Törvény írja elő pl. hogy a fehér virágú változatát tilos vetni, mert drognak számít.

A mák, önmagában teljes mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer, az egyik legegészségesebb növény. Gazdagon tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat. Fekete színét pl. a vasatomok nagy száma eredményezi.

Élelmiszer jellege mellett egyben gyógynövény is. Fertőtlenítő, érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatása közismert. Továbbá csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyag a morfium, a fájdalom érzet csökkentésére kiváló. Olaj formában pedig kifejezetten jó a csontritkulásra. Kutatások kimutatták, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, újraépíti a leépült csontszöveteket. Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését, normalizálja a vér koleszterinszintjét, fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Fogyasztása szinte teljesen megszünteti a lábban a görcsöket, megelőzhető vele a trombózis és az embolia kialakulása. Növeli a szellemi teljesítőképességet, fokozza a sebgyógyulást.

Már a görögök és a rómaiak is fogyasztották, főként mézzel keverve. Sajnos van aki visszaél gyógyító hatásával és méregként használja fel. A néphitben számos tulajdonsággal ruházták fel. Illették a bőség szimbolumával vagy termékenységgel is összefüggésbe hozták. Kínában az érzéki gyönyörrel kötötték össze, az asszíroknál az örömmel. A jövendőmondók előszeretettel használták, mint füstőlőszer a jóslások alkalmával.

Hazánkban leginkább a karácsonyi és a húsvéti ünnepek alkalmával kerül az asztalra mákos étel. De olykor a hétköznapokba is becsempésszük e nemes növényt. Ki ne ismerné a mákos bejglit, a mákos rétest, mákos gubát, mákos tésztát, mákos palacsintát, pozsonyi kiflit vagy a mákos fagyit.
Jó tanácsként: érdemes többször is beiktatnunk étrendünkbe e nemes étket.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Református világtalálkozó Délvidéken

    Hitében és nyelvében él a nemzet – hangzott el a vajdasági Hertelendyfalván a református közösség harmadik világtalálkozóján, amelyet a helyi templom felszentelésének ünnepére rendeztek.

     
  • Hobbyból vállalkozás

    Mézeskalácsok Óbecséről, TájGazda

    A Délvidéken, Vajdaságban nem ismeretlen a mézeskalács fogalma. A városi ember számára a vásárokban található szív alakú piros vagy feldíszített kalácska jelenti a mézeskalácsot, illetve a vásárfiát.

     
  • Mint egy igazi kis kastély egy liget közepén

    A füzesgyarmati Kastélypark Fürdő bejárata a Szeghalomból bevezető útról is jól látszik, a ligetes, fás környezetben. Ha nem fordulunk be a fürdő parkolójába, ha nem szállunk ki az autóból,

     
  • Újvidék pihenőhelye a tarcali hegy

    A tarcali hegy, TájGazda

    A városi ember a rohanó hétköznapokból való menekülést, akár pár órára is a csöndes, nyugodt, fákkal borított természetben keresi. Az újvidékieknek ezt a lehetőséget a Duna jobb partján fekvő Tarcal-hegy,

     
  • Családi hagyományból hivatás

    Kárpátalján nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek. Sokan felmenőik által sajátítják el ezek fortélyait, de vannak, akiknél a szőlő és az abból készülő nedű iránti érdeklődés nem merül ki ennyiben,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére