Sulisztár 10-szer Tiszakálmánfalván

A délvidéki Újvidék községhez tartozik a 4000 lelket számláló Tiszakálmánfalva, ahol a lakosság csaknem egy negyede vallja magát magyarnak. 1884-ben,

Tisza Kálmán, akkori magyar miniszterelök jóvoltából 200 család telepedett le erre a vidékre, eresztett gyökeret és alapozta meg a jövő generációt. Az idők múlásával változott a falu összetétele, éltek itt németek is, de a politikai nyomások ellen szökve a bosnyákok is megtelepedtek a vidéken. Ennek ellenére az egymás segítése, a baráti viszony ápolása és a tolerancia mindig is jellemezte a falut.
A kis magyar közösség 2001-ben kapott olyan lehetőséget, hogy önszerveződéssel  művelődési egyesületet alakítson és a hagyományápolásban, a jövő generációk  nevelésében részt vegyen. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben irodalmi, zenei, néptánc, kézimunka- szakosztály tevékenykedik és a 15 év alatt számos kimagasló rendezvénnyel, vendéglátással és vendégszerepléssel bizonyságot tettek a megmaradásról. Az első vezetőség 10 évvel ezelőtt, a számos rendezvény mellett, álmodta meg a Sulisztár énekes-zenés vetélkedőt, amely egy tehetség-kutató rendezvénynek volt elképzelve. Ugyanis a vidéken az idősebb gyerekek és fiatalok megmérettethetik magukat, de az általános iskolásoknak ez az egyetlen alkalmuk, ahol zenei  tehetésgüket színpadra vihetik. A községhez tartozó általános iskolák magyar ajkú diákjai szívesen vállalták a  kihívást és jelentkeztek a rendezvényre. A kiírásoknak eleget tettek, mert kizárólag magyar nyelven lehet énekelni. Az első sikerélmény után az egyesület vezetősége újraszervezte a Sulisztárt, és most 10 év távlatában bátran dicsekedthetnek, hogy több, mint 400 magyar ajkú általános iskolás gyermek lépett színpadra a rendezvényen. A jubileum alkalmából a magyarországi testvértelepülésről, Baksról si érkeznek vendégek, fellépők, énekelni szerető és tudó gyerekek, akik továbbviszik a falu és az itt élő magyarság összefogó erejének hírnevét. A megmérettetést november 12-én, szombaton, délután 16 órai kezdettel tartják a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Egy baba, amelyben a gyermek önmagát látja

  Egy baba, amelyben a gyermek önmagát látja, TájGazda

  Egy gyermek életében fontos szerepet tölt be a baba, segíti az egészséges testi, lelki és szellemi fejlődésben. A waldorf babában a gyermek önmagát látja meg. Saját, valós érzelmeit vetíti ki rá.

   
 • Rákóczi-várkastély Borsiban

  Rákóczi-várkastély Borsiban, TájGazda

  Sátoraljaújhelytől mintegy 4,5 km-re, a szlovák határ túloldalán fekszik Borsi, az a kis falu, ahol 1676. március 27-én nem más látta meg a napvilágot, mint II. Rákóczi Ferenc. A magyar történelem kiemelkedő,

   
 • A Shajanszka ásványvíz - Visk

  Kárpátalja a legendák és az ősi hagyományok, a gyógyító levegő és a jótékony hatású ásványvizek vidéke. Az idelátogatók gyakran megjegyzik, hogy az itteni természet, az ásványvizek és a friss hegyi levegő

   
 • Újból eljött a Tiszavirágzás ideje

  Újból eljött a Tiszavirágzás ideje – ne hagyja ki e csodás jelenséget! Az évente egyszer látható, egyedülálló rajzás, szakszerű túravezetés mellet kenuba, csónakba ülve bárki számára testközelből megtekinthető.

   
 • Szent Márton templom – Alistál

  Alistál (szlovák neve Dolný Štál) Felvidék Dunaszerdahelyi járásában, a Csallóközben található község. A trianoni békediktátum előtt a Pozsonyi vármegye része volt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére