Sóskópó Természeti Rezervátum, TájGazda

A délvidéki bánáti Sóskopó, mint különleges természeti rezervátum, Törökbecse turisztikai kínálatának az egyik legtöbb lehetőséget rejtő kincse.

Ez a sós mocsár számos kihalófélben lévő növény és állat élőhelye, többek között mintegy 30 ezer kacsa, liba, gém tanyázik itt állandó vagy átmeneti jelleggel. Ősszel a daru-vonulás is igazi látványosság. A természetvédők az őshonos állatok tartását célozzák meg vidéken. A mintegy 1000 hektáron elterülő rezervátum legnagyobb része szántóföld, a többi, körülbelül 40 hektár a vízfelület és 200 hektárnyi a legelő. A terület kezelője és tulajdona a törökbecsei Vadászegyesület. Bitó Ottó fővadász a következőket mondta a terület történetéről:
- A helybeli vadászegyesület már 1973-ban szerette volna védetté nyilvánítani ezt az 1000 hektárt, ugyanis ráeszmélt arra, hogy nagyobb létszámban mozognak a madarak a vidéken. A tervet 2001-ben sikerült teljesíteni, akkor ismerték el első kategóriájú védett területté és azóta a törökbecsei Vadászegyesület fennhatósága alatt van a kezelés és a vezetés, ami nagyon érdekes abból a szemszögből, hogy a természetvédelem és a vadászat igenis együtt tud működni, mert a rezervátum fel van osztva három részre, ahol meg van szabva, hogy merre mit szabad és mit nem szabad. A Sóskopónak gazdag az állatvilága. Nem csak a védett és veszélyeztetett madarak találnak itt menedéket, hanem a vadak is, mint például a fácán, a nyúl, a róka és a sakál, elvétve a vaddisznó.
A Sóskopó 2004-ben került fel a ramsari listára. Ez a terület a Tisza egyik ősi mederága. A terület évtizedek óta kedvelt kiránduló- és megfigyelőhelye a hazai és a külföldi madarászoknak. Kora tavasztól késő őszig nagyon sok fajta vízimadár vonul itt át, gyakran több ezres vagy tízezres tömegekben. Az őszi idényben a leglátványosabb a daruvonulás. Simobcsik Szilvia főbiológus a gazdag állatvilágról beszélt nekünk:
- A Sóskopó egy igazi oázis, ahol megfigyelhetőek olyan ritka és veszélyeztetett fajok, elsősorban a madarak és az emlősök, amelyek nem csak Szerbiát, hanem a Pannon- régiót, sőt Európát tekintve itt lelhetőek fel nagyobb számban. Ami a területet illeti, ez egy fontos pihenőhely a vándormadarak számára. Minden évben mind nagyobb és nagyobb létszámban látunk darvakat. Most jelenleg 8000 körüli a számuk, de tavaly ugyanebben az időben mintegy 17000-et számoltunk meg belőlük. A Sóskopó fontos fészekrakó hely az erdei szalonkának, amely egyébként itt át is vonul, továbbá a széki lile, a gulipán és a széki gólya vagy más néven gólyatöcs fészekrakó helye is. Az emlősök közül az egyik legjelentősebb állat a közönséges ürge, amely mint faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Ezért nagyon fontos az alacsony növésű pázsitfüvek rendszeres karbantartása. Meg kell szervezni a legeltetést. Erre a legalkalmasabb állat a birka, így ezen a déli fekvésű legelőn van legalább 200 birka és 100 tehén. Ezeket az állatokat külterjes tartásmódban a tanyán élő emberek tartják, így összekötöttük a hasznosat a jóval úgy a mi számunkra, mint az ürgék és más fajok számára is, amelyek részt vesznek a láncolatban.
A bánáti természeti kincset népszerűsíteni és ismertetni kell. A helybéli Aracs Turizmus szervezet a falusi turizmuson belül fontosnak tartja a vidék megismertetését az idelátogatókkal – vallja Link Mayer Krisztina idegenvezető.
- Elég sokat járunk mindenfelé kiállításra, főleg Magyarországon és ott is ajánljuk ezt a Sóskopót, mivel fontosnak tartjuk, hogy eljöjjenek és megismerjék ezt a különleges természetvédelmi rezervátumot. Nagyon egyedi, amikor nyáron kiszárad, az egész föld fehér. Ez a gyerekeknek, a diákoknak is érdekes tud lenni, valamint felnőtteknek, idősebbeknek is érdekes tud lenni. Minden alkalommal próbáljuk ajánlani ezt a Sóskopót, az mellett hogy szállást, étkezést tudunk biztosítani a vendégeknek, programírással is foglalkozunk, és idegenvezetéssel, ezért ennek kapcsán mindig bele szoktam rakni a Sóskopót, van egy pár dolgot, amit fontosnak tartok, ha már én írom a programot, akkor jöjjünk ki és álljuk meg egy fél órára, hogy ismerjék meg, halljanak róla az emberek.
A növény- és állatvilág szempontjából is különlegesnek számít Sóskopó sziksós mocsaras területe, s ezt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhely státusának megítélése is alátámasztja.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Egyedi ékszerek Iluskától

  Iluska ékszerei, TájGazda

  Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, Iluska, közel 5 évvel ezelőtt kezdett el ásványékszerek készítésével foglalkozni. Tulajdonképpen ajándékba kapta ezt a foglalatosságot:

   
 • A betléri Andrássy-kastély

  A betléri Andrássy-kastély, TájGazda

  Betlér Rozsnyótól 7 km-re található, északi irányban. 1910-ben még jelentős magyar kisebbséggel bírt, azonban ez mára jelentősen csökkent. 100 évvel később, 2010-ben 931 lakosából 816 szlovák volt.

   
 • A pozsonyi Prímás palota

  A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

  Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

   
 • A seprűcirok nemesítőjének emlékére

  Tájgazda - Berényi seprű

  Dr. Berényi János egyetemi tanár, kutató és növénynemesítő neve jól ismert az agrárszakmában, nemzetközi síkra kiterjedő munkássága előtt egyaránt fejet hajt az egyszerű gazda és az akadémikus.

   
 • Házias ízek, otthoni savanyítás

  Torma, TájGazda

  A hétköznapi embernél csak Húsvétkor kerül asztalra a torma. El sem lehet képzelni a finom főtt sonkát, a főtt kolbászt és a tojást e csípős köret nélkül, hiszen tavasszal a vitaminpótlásban nagy szerepet tölt be.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére