A kárpátaljai gazdálkodók, termelők, vállalkozók támogatásáért , TájGazda

Történelmi emlékhelyek, termálvíz, erdősségek, különleges domborzati és természeti adottságok, egyedi gasztronómia, termékeny földek, az ezekből fakadó turisztikai lehetőségek – s még sorolhatnám,

mi mindenre építhető vagy lehetne építhető Kárpátalján vállalkozás. De sajnos az ezt megnehezítő tényezők, így például a rossz gazdasági helyzet, a magas adók, az állami támogatás hiánya stb. sora is igen hosszú. Könnyű elveszni a bürokrácia útvesztőjében, nehéz megtalálni a kiskapukat is a törvényesség keretein belül. Ebből kifolyólag nagy segítséget jelent, hogy a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSz) képében érdekvédelmi szervezete is van a kárpátaljai vállalkozóknak, gazdálkodóknak, termelőknek.
A KMVSz 1997. május 4-én alakult meg. „Aki akkoriban élt és tevékenyen foglalkozott a politikával, gazdasággal, tudja, hogy a kolhozok széthullása után nem igazán volt, ami a dolgozni akaró embereket összefogja” – mondja a szövetség megalakulásának apropójáról Virág László elnök. Ebből kiindulva, 106 taggal kezdte meg tevékenységét a szövetség azzal a céllal, hogy a földműveléssel, iparral, kereskedelemmel, turizmussal foglalkozó kárpátaljai vállalkozókat összefogja.
A fennállásának jövő évben 20. évfordulóját ünneplő KMVSz tagsága jelenleg 689 főt számlál, közülük több mint 400 az agrárium területén tevékenykedik. Három tagozata alakult: méhészeti, kézműves és borászati, s a közeljövőben remélhetőleg újabb tagozatok alakulnak. Tevékenységének főbb céljai a munkahelyteremtés, a vállalkozók képzése (szakmai konferenciák szervezése), igyekszik segíteni a vállalkozókat a szükséges technológiai háttér létrehozásában, az előállított termékek értékesítésében is. 2016-ban harmadik alkalommal szervezte meg a Turul Expo nemzetközi termékkiállítást, melyen minden évben kárpátaljai, anyaországi és más elcsatolt területekről érkezett kézművesek, borászok, méhészek, húsiparban tevékenykedők stb. mutatják be saját vállalkozásuk „gyümölcseit”. Az Expón szakmai előadásokkal, együttműködési tárgyalásokkal igyekeznek segíteni a kárpátaljai vállalkozások fejlesztését. A KMVSz mindezek mellett tevékenyen részt vett az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program tervezetének kidolgozásában is.
A szövetség munkájában komoly partner Magyarország kormánya. Támogatása a szövetség tevékenységén és eredményein is meglátszik.

A KMVSz tevékenységéről a http://kmvsz.org.ua/ honlapon, illetve a szövetség Facebook oldalán https://www.facebook.com/kmvsz/?fref=ts tájékozódhat.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A misztikus dunai szerkezet

  A monstrum már hosszú évtizedek óta jellegzetes megállója, látnivalója a dunai csónaktúráknak. Megépüléséről keveset tudni. Feltételezések szerint az alapja 5 méter mélyen a folyómeder

   
 • A tűz melege bámulatos képességgel bír

  Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

  A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

   
 • Bethlen Gábor szülőháza

  Bethlen Gábor szülőháza, TájGazda

  A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a marosillyei Veres-bástya tulajdonosaként minden nyáron megnyitja az érdeklődők előtt a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére nevet viselő kiállítást.

   
 • Petra mackói

  Párkány a festői Dunakanyar kezdeténél, Esztergommal szemben, a Duna túloldalán fekszik. 2011-ben Szlovákia második legszebb városának szavazták meg egy minden évben meghirdetett versenyen.

   
 • Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

  Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

  Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére