A bozóki erőd, TájGazda

Felvidék Bozók nevű települése a Besztercebányai kerület Korponai járásában található, Korponától 6 km-re, délkeleti irányban. A falu határában, egy dombon áll a törökellenes erőddé alakított kolostor,

mely rengeteg látogatót vonz. 1124 és 1131 között Szent István király tiszteletére emelték a bencés kolostort, mely Hont vármegye területén jelentős ítélkezési és igazgatási jogokkal rendelkezett. II. Béla király összeíratta az apátság javait: Hont vármegyében tíz birtok, Esztergom vármegyében kettő – melyek közül az egyik Bény volt –, valamint Nógrádban egy. Ezenfelül tizenkét faluban föld és nép, háromban szőlő. A 12. század második felében a bencés apátságot a premontreiek vették át.
Az Árpád-házi királyok uralkodása alatt békében és jólétben éltek lakói, a 16. század azonban változásokat hozott e téren. Az egyre több viszály és összetűzés oda vezetett, hogy 1433-ban a husziták dúlták fel, majd 1530-ban Balassa Zsigmond rárontott a kolostorra, és átalakította azt – miután a szerzetesek nagy részét lemészárolta. Az életben maradt premontrei szerzetesek levéltárukkal egyetemben a garamszentbenedeki bencéseknél találtak menedékre. Zsigmond az épületet mindenekelőtt kőfallal és vizesárokkal vette körül, a sarkakra masszív bástyákat emelt. Így vált az egyszerű, de igencsak ellenálló erődítménnyé, ahonnan több ízben is sikerült visszaverni a török támadásokat. Zsigmond az akkori uralkodó I. Ferdinánd támogatását élvezte, mivel az oszmán fenyegetettség ekkor már hatalmas méreteket öltött.
Az évszázadok viharai nem kímélték a várat. A Balassa család tulajdonából a Fánchykra szállt, később Thököly Imre egy tábornoka vette be, majd gyújtotta fel. Papneveldeként, de cselédházként is működött, a II. világháborúban megrongálódott, azóta azonban részlegesen felújították. A kolostort ugyan a 17. században újjáépítették, mára azonban csak a romjai találhatók a várudvaron, mellette a hajdan román stílusban épített templom egy része.
A vár könnyen megközelíthető autóval, illetve gyalogosan is. Bármikor szabadon látogatható.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A dél-békési Pachwork Asszonyok

  Patchwork, TájGazda

  Munkáikat ideiglenesen a helyi kiállító teremben lehetett megtekinteni. A falon és a vitrinben mintás, színes textildarabokból összeállított termékek színkavalkádja fogadta az érdeklődőket.

   
 • A szűcsmesterség csak emlék marad

  A fiatal nemzedék számára ismeretlen fogalmak özönlenek a moholi 85 éves Vastag Jánostól, aki, talán a vidék egyteln szűcsmestere, aki báránybőr kikszítéssel si foglalkozik.

   
 • Szent Erzsébet Gyógyfürdő, Mórahalom

  Mórahalom - Gyógyfürdő, TájGazda

  Családok, fiatalok, öregek, és a naturisták is otthon vannak ebben a fürdőben. Mórahalmon a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben nagyon sok információs táblát használnak,

   
 • Jakab Réka Art

  Jakab Réka Felvidék egyik legnagyobb és egyben egyik legszebb városában, Kassán él. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója, illetve mintegy hat éve képgrafikával foglalkozik

   
 • A konyha nélkülözhetetlen kellékei

  A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

  A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére