A bozóki erőd, TájGazda

Felvidék Bozók nevű települése a Besztercebányai kerület Korponai járásában található, Korponától 6 km-re, délkeleti irányban. A falu határában, egy dombon áll a törökellenes erőddé alakított kolostor,

mely rengeteg látogatót vonz. 1124 és 1131 között Szent István király tiszteletére emelték a bencés kolostort, mely Hont vármegye területén jelentős ítélkezési és igazgatási jogokkal rendelkezett. II. Béla király összeíratta az apátság javait: Hont vármegyében tíz birtok, Esztergom vármegyében kettő – melyek közül az egyik Bény volt –, valamint Nógrádban egy. Ezenfelül tizenkét faluban föld és nép, háromban szőlő. A 12. század második felében a bencés apátságot a premontreiek vették át.
Az Árpád-házi királyok uralkodása alatt békében és jólétben éltek lakói, a 16. század azonban változásokat hozott e téren. Az egyre több viszály és összetűzés oda vezetett, hogy 1433-ban a husziták dúlták fel, majd 1530-ban Balassa Zsigmond rárontott a kolostorra, és átalakította azt – miután a szerzetesek nagy részét lemészárolta. Az életben maradt premontrei szerzetesek levéltárukkal egyetemben a garamszentbenedeki bencéseknél találtak menedékre. Zsigmond az épületet mindenekelőtt kőfallal és vizesárokkal vette körül, a sarkakra masszív bástyákat emelt. Így vált az egyszerű, de igencsak ellenálló erődítménnyé, ahonnan több ízben is sikerült visszaverni a török támadásokat. Zsigmond az akkori uralkodó I. Ferdinánd támogatását élvezte, mivel az oszmán fenyegetettség ekkor már hatalmas méreteket öltött.
Az évszázadok viharai nem kímélték a várat. A Balassa család tulajdonából a Fánchykra szállt, később Thököly Imre egy tábornoka vette be, majd gyújtotta fel. Papneveldeként, de cselédházként is működött, a II. világháborúban megrongálódott, azóta azonban részlegesen felújították. A kolostort ugyan a 17. században újjáépítették, mára azonban csak a romjai találhatók a várudvaron, mellette a hajdan román stílusban épített templom egy része.
A vár könnyen megközelíthető autóval, illetve gyalogosan is. Bármikor szabadon látogatható.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Rézrontó csodás alkotásai

  Rézrontó, TájGazda

  A magyar kultúra és az ősmagyarok motívumainak terjesztője Tölgyesi Béla rézműves (https://www.facebook.com/rez.ronto). Elkészítette már nagyon sok honfoglalás-kori lelet hasonmását, tarsolyt,

   
 • Fából született kincsek

  Fából született kincsek, TájGazda

  Gyermekkori emlékeim játékait látom vissza a képeken. A pörgő búgócsiga, a különböző méretű és színű fa építőkészletek, kirakók. Akkoriban nem is tudtam mennyire fontosak voltak ezek a játékok.

   
 • Mesék nélkül szegényebbek lennénk

  Mesevirágom, TájGazda

  Valljuk be őszintén, a mesékre mindenkinek szüksége van, legyen az gyermek vagy felnőtt. Belőlük merítünk ihletet, általuk képesek lehetünk továbblépni, olykor álmaink megvalósításában is nagy szereppel bírnak.

   
 • A sokarcú Nemzeti Botanikus Kertünk

  A Veresegyházi Botanikus Kert, TájGazda

  A Veresegyházi-medence és a Gödi-lapály találkozásánál, a Sződ-Rákos patak mentén helyezkedik el a közel két évszázados vácrátóti Botanikus Kert.

   
 • Szemet gyönyörködtető piros mező

  Pipacsmező, TájGazda

  Lassan eljön a tanév vége, a ballagás ideje. Ilyenkor a tanulok mellet az iskolák, tantermek is díszbe öltöznek. Legtöbbször pipacsot, búzavirágot, mezei szarkalábat, rózsaszirmot szednek a gyerekek a tantermek,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére